Juusto, sulatejuusto ja juustovalmiste

Juustoista annettu "Kauppa- ja teollisuusministeriön asetus juustosta (856/2007)" kumottiin maa- ja metsätalousministeriön asetuksella "Eräitä elintarvikkeita koskevista vaatimuksista (264/2012, muutos 308/2013)". Asetus tuli voimaan 1.7.2012.

Kansallisessa asetuksessa määritellään edelleen juusto, sulatejuusto ja juustovalmiste. Asetuksessa säädetään juuston, sulatejuuston ja juustovalmisteen pakkausmerkinnöistä. Sekä pakatuissa tuotteissa että pakkaamattomista tuotteista on ilmoitettava keskimääräinen rasvapitoisuus painoprosentteina valmistushetkellä tai ilmoitettuna siten, kuin ravintoarvomerkinnöistä erikseen säädetään sekä maidon alkuperä, jos valmistuksessa on käytetty muuta kuin lehmän maitoa. Nämä merkintävaatimukset koskevat myös muualta tuotuja tuotteita.

Käyttöön vakiintuneiden juustojen ja juustovalmisteiden nimiä, kuten emmentaljuusto, gruyérejuusto, edamjuusto, goudajuusto, tuorejuusto, munajuusto, leipäjuusto, raejuusto, maitorahka ja kermarahka saa edelleen käyttää edellyttäen, että nimet eivät johda harhaan.

Sivu on viimeksi päivitetty 5.9.2023