Post mortem -tarkastuksessa sallitut poikkeukset pienteurastamoissa ja pienissä riistan käsittelylaitoksissa

Pienteurastamon määritelmä

Pienteurastamo tai pieni riistan käsittelylaitos on sellainen laitos, jossa teurastetaan tai käsitellään riistaa ainoastaan osan työpäivää tai koko työpäivän ajan, mutta ei viikon jokaisena työpäivänä. Pienteurastamolle tai pienelle riistan käsittelylaitokselle ei ole määritelty yleistä enimmäisteurastusmäärää. Määritelmä perustuu siis toiminnan luonteeseen ja laajuuteen sekä toimivaltaisen viranomaisen tekemään riskianalyysiin. (Komission delegoitu asetus (EU) 2019/624 artikla 2 kohta 17)

Asetuksissa (EU) 2019/624 ja (EU) 2019/627 säädetään lihantarkastusta koskevista poikkeuksista, joita pienteurastamot ja pienet riistan käsittelylaitokset voivat hyödyntää toimivaltaisen viranomaisen (Ruokavirasto) luvalla.

Poikkeukset post mortem -tarkastukseen

Komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2019/627 13 artiklan mukaan pienteurastamossa tai pienessä riistan käsittelylaitoksessa on mahdollista lykätä post mortem -tarkastusta enintään 24 tunnilla.

Komission delegoidun asetuksen (EU) 2019/624 7 artiklan mukaan pienteurastamossa tai pienessä riistan käsittelylaitoksessa post mortem -tarkastuksen voi suorittaa virallinen avustaja (lihantarkastaja) virkaeläinlääkärin (tarkastuseläinlääkärin) vastuulla. Virkaeläinlääkärin on käytävä laitoksessa paikalla vähintään kerran päivässä, säännöllisesti myös teurastustoimien aikana.

Edellä mainittuja poikkeuksia voivat hyödyntää ne pienteurastamot ja pienet riistan käsittelylaitokset, joissa teurastetaan tai käsitellään alle 1 000 eläinyksikköä vuodessa tai alle 150 000 siipikarjaan, jäniseläimiin tai luonnonvaraiseen pienriistaan kuuluvaa eläintä vuodessa.

Eläinyksiköihin sovelletaan neuvoston asetuksen (EY) N:o 1099/2009 eläinten suojelusta lopetuksen yhteydessä 17 artiklan 6 kohdan muuntokertoimia, lukuun ottamatta pieniä märehtijöitä ja pieniä hirvieläimiä, joiden muuntokertoimet on määritelty komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2019/627 13 artiklan 3 kohdassa.

Täysikasvuisen naudan määritelmä on Ruokaviraston tulkinta. Muuntokertoimet ovat täysikasvuisille naudoille (yli 24 kk) 1 eläinyksikkö, muille nautaeläimille (alle 24 kk) 0,50 eläinyksikköä, hevosille 1 eläinyksikkö, sioille (elopaino yli 100 kg) 0,20 eläinyksikköä, muille sioille 0,15 eläinyksikköä, lampaille, vuohille ja pienille hirvieläimille (alle 100 kg) 0,05 eläinyksikköä sekä muulle suurriistalle 0,2 eläinyksikköä.

Enimmäisteurastusmäärän nostaminen

Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen 318/2021 44 §:n mukaan Ruokavirasto voi hakemuksesta sallia post mortem -tarkastukseen liittyvien poikkeusten hyödyntämisen myös pienteurastamoille, joissa teurastetaan enintään 3 000 eläinyksikköä sorkka- ja kavioeläimiä vuodessa tai enintään 200 000 siipikarjaan kuuluvaa lintua vuodessa.

Yli 3 000 eläinyksikköä sorkka- ja kavioeläimiä tai yli 200 000 siipikarjaan kuuluvia lintuja teurastavissa teurastamoissa poikkeuksia ei voida käyttää, vaan post mortem -tarkastus tulee tehdä viipymättä teurastuksen jälkeen ja post mortem -tarkastuksen suorittaa virkaeläinlääkäri tai virallinen avustaja virkaeläinlääkärin valvonnassa (eli virkaeläinlääkärin ollessa jatkuvasti paikalla toimien suorittamisen aikana).

Jos siis pienteurastamossa teurastetaan vuodessa yli 1 000 eläinyksikköä (mutta enintään 3 000) tai yli
150 000 (mutta enintään 200 000) siipikarjaan kuuluvaa lintua ja pienteurastamo haluaa hyödyntää edellä mainittuja 
post mortem -tarkastuksen poikkeuksia, tulee laitoksen hakea Ruokavirastolta lupa poikkeuksen hyödyntämiseen. Hakemus liittyy ainoastaan post mortem -poikkeusten hyödyntämiseen oikeuttavaan teurastusmäärään, eikä se siis muuta pienteurastamolle laitoshyväksynnän yhteydessä määriteltyä varsinaista enimmäisteurastusmäärää.

Hakemus tehdään joko vapaamuotoisella hakemuksella tai käyttäen seuraavaa hakemuslomaketta:

Hakemuksen käsittelyn yhteydessä Ruokaviraston lihantarkastusyksikkö arvioi laitoskohtaisesti post mortem -tarkastukseen liittyvien poikkeusten soveltuvuutta laitokseen. Hakemuksen käsittelyn jälkeen Ruokavirasto antaa päätöksen hakemuksen perusteella. Hakemuksen käsittelystä peritään maa- ja metsätalousministeriön asetuksen 1193/2021 (maksuasetus) mukainen maksu.

Sivu on viimeksi päivitetty 5.9.2023