Fiproniili

Fiproniili on laaja-alaisesti vaikuttava ulkoloisten torjuntaan käytettävä lääkeaine, jota käytetään muun muassa koirilla ja kissoilla esiintyvien kirppujen ja punkkien häätöön ja ennaltaehkäisyyn myös Suomessa. Fiproniiliä voidaan käyttää myös tuholaisten torjuntaan biosidivalmisteissa tarkoin rajatuissa kohteissa. Sen käyttö ei ole sallittua Suomessa, eikä muuallakaan EU:n alueella tuotantoeläimille, kuten munia tuottaville kanoille.

Keski-Euroopassa kananmunista todettiin kesällä 2017 fiproniilia, jota tuholaistorjuntaan erikoistuneiden yritysten epäillään lisänneen munintakanojen punkkikarkotteeseen sen tehon parantamiseksi.

Saksan riskinarviointiviranomainen, Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR), on arvioinut fiproniilin terveysvaikutuksia, jos sitä todetaan eläimistä saatavissa elintarvikkeissa. Tämän tapauksen yhteydessä korkeimmalla kananmunista mitatulla fiproniilipitoisuudella välittömät (akuutit) haitalliset terveysvaikutukset ovat mahdollisia lapsille. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että haittavaikutuksia välttämättä tulisi. Muille kuluttajaryhmille riskiä ei käytännössä ole.

Fiproniilin ja sen aineenvaihdunta- ja hajoamistuotteiden ominaisuuksia on arvioitu muun muassa eläinkokeiden perusteella. Eläinkokeissa havaitut haittavaikutukset ovat ilmenneet vasta huomattavasti suuremmilla fiproniilipitoisuuksilla ja pitempiaikaisen altistuksen jälkeen kuin tämän tapauksen yhteydessä on todettu. Ainetta ei ole todettu syöpävaaralliseksi ihmiselle. Jos fiproniilia saadaan suuria määriä tai altistuminen on pitkäaikaista, haitallisia vaikutuksia voi olla muun muassa keskushermostoon ja maksaan.

 

Sivu on viimeksi päivitetty 5.9.2023