Epäilty myi satoja väärennettyjä hygieniapasseja

2. lokakuuta 2023

Helsingin poliisi on siirtänyt syyteharkintaan tapauksen, jossa henkilöä epäillään törkeistä väärennyksistä, virkavallan anastuksesta ja tavaramerkkirikkomuksesta. Epäilty on myynyt väärennettyjä hygieniapasseja ihmisille, jotka olivat hiljattain saapuneet Suomeen, kuten turvapaikanhakijoille. Toimintaa on pyöritetty tekaistussa yrityksessä, jonka nimi on ollut Marbon oy. Tapahtumat ovat sijoittuneet vuosien 2018-2019 väliselle ajalle.

Väärennettyjä hygieniapasseja ei ole saatu poliisin haltuun. Poliisi pyytää tiedotteessaan elintarvikealan toimijoita ja valvojia kiinnittämään huomiota hygieniapassien aitouteen. Väärennetyissä hygieniapasseissa on käytetty ainakin sarjanumeroita, jotka on lueteltu poliisin tiedotteessa.

Lähetä hygieniapassi Ruokavirastoon, jos siinä on poliisin ilmoittama sarjanumero. Ruokaviraston mallin mukaisen ja virallisen hygieniapassin saa suorittamalla hygieniapassitesti hyväksytysti. Hygieniapassitestejä järjestävät ja hygieniapasseja myöntävät Ruokaviraston hyväksymät hygieniapassitestaajat. Luettelo hygieniapassitestaajista löytyy Ruokaviraston internetsivulta.

Väärennetyillä hygieniapasseilla ei voi osoittaa elintarvikehygieenistä osaamista. Jos yrityksissä huomataan väärennettyjä hygieniapasseja, tulisi työntekijöitä kehottaa toimittamaan ne Ruokavirastoon. Vaihtoehtoisesti yritys voi pyytää ne itselleen ja toimittaa ne Ruokavirastoon.

Kaikkien väärennetyiksi epäiltyjen passien ja korttien numerot eivät ole tiedossa.

Helsingin poliisin tiedote 2.10.2023: Epäilty myi satoja väärennettyjä hygieniapasseja ja Työturvallisuuskortteja

Hygieniapassien toimitusosoite:

Ruokavirasto/kirjaamo
PL 200
00027 RUOKAVIRASTO

Lisätietoa

Hygieniapassi asiakaspalvelu: hygieniapassi@ruokavirasto.fi.
Jos yhteydenotto sisältää henkilötietoja, lähetä sähköposti Turvaviesti-palvelun  kautta.

Lisää tietoa hygieniapassista