Jouluvinkkejä – turvallisia jouluherkkuja pöytään

Joulu on herkuttelun aikaa. Hyvä hygienia, katkeamaton kylmäketju, ruoan oikea käsittely ja säilytys ovat turvallisen herkuttelun edellytykset myös jouluna.

Kypsennä kinkku ja siipikarjan liha vähintään +75 asteeseen

Muista jouluaterioita valmistaessasi, että raaka liha voi sisältää ruokamyrkytyksiä aiheuttavia bakteereja. Käsittele raakaa ja kypsää lihaa erillisillä työvälineillä.

Kypsennä liha kauttaaltaan vähintään +75 asteen lämpötilaan. Tautia aiheuttavat bakteerit tuhoutuvat tässä lämpötilassa. Käytä kypsennyksessä lihalämpömittaria.

Kinkku ja kala kylmään

Kylmäsäilytystä vaativat elintarvikkeet on säilytettävä oikein, jotta ne säilyvät turvallisina. Joulun herkuista esimerkiksi kinkku, tuorejuustot ja pateet on säilytettävä koko ajan kylmässä, alle +6 asteessa. Kinkku pitäisi syödä loppuun viikossa eli uuteen vuoteen mennessä.

Tuore kala ja kaikki suojakaasu- ja tyhjiöpakatut kalavalmisteet sekä mäti kannattaa säilyttää 0 - +3 asteessa ja käyttää viimeiseen käyttöpäivään mennessä. Jos kalaa säilytetään lämpimämmässä, kannattaa se syödä jo hyvissä ajoin ennen viimeistä käyttöpäivää. Käytä pakastettu ja sulatettu mäti yhden vuorokauden sisällä.

Kotitekoinen sinappi ei säily yhtä kauan kuin kaupan sinappi. Säilymiseen vaikuttavat muun muassa valmistushygienia ja sinapin raaka-aineet. Säilytä itse valmistettu sinappi aina jääkaapissa, jossa se säilyy hyvänä muutamia viikkoja.

Ota huoneenlämpöön vain kerralla tarvittava määrä ruokaa

Ota huoneenlämpöön vain tarvittava määrä ruokaa. Hygienian kannalta on turvallisempaa leikata esimerkiksi kinkusta tarvittava määrä viipaleita valmiiksi tarjoiluastiaan sen sijaan, että nostaa koko kinkun pöytään lämpenemään. 

Hävitä syömättä jäänyt, lämpimässä pidetty ruoka. Älä sekoita vanhaa ja uutta ruokaa keskenään, esimerkiksi laatikoiden tähteitä tai lämpimässä pidettyä rosollia uuteen.

Jos kuumaa ruokaa ei valmistuksen jälkeen syödä heti, on se jäähdytettävä mahdollisimman nopeasti ennen jääkaappiin siirtämistä, esimerkiksi kylmässä vesihauteessa tai peitettynä ulkona.

Kuumenna laatikkoruoat yli + 60 asteeseen

Sulata pakastetut laatikkoruuat jääkaapissa, jotta ne eivät pääse sulatuksen aikana lämpenemään. Kuumenna laatikot kunnolla kuumaksi yli +60 asteen lämpötilaan. Älä kuumenna ja jäähdytä laatikoita useita kertoja äläkä sekoita kerran lämmitettyä tuotetta uuteen.

Lämpimän ruoan pitäminen huoneenlämmössä ja hidas jäähtyminen mahdollistaa ruokamyrkytysbakteerien lisääntymisen tuotteessa. Lämmitä mieluummin kerralla syötävä määrä laatikkoruokaa ja säilytä loput jääkaapissa kylmässä. Älä pakasta sulatettua laatikkoa uudelleen.

Sivu on viimeksi päivitetty 13.9.2023