Kinkku on joulun turvallinen herkku

Kinkku on helposti pilaantuva elintarvike. Hyvä hygienia, kinkun kypsäksi paistaminen, oikea käsittely ja säilytys turvaavat jouluherkuttelun.

Käsittele kinkkua puhtailla käsillä ja välineillä

Pese ja kuivaa kätesi aina ennen kinkun käsittelemistä. Myös välineiden ja leikkuulautojen tulee olla puhtaita. Käsittele raakaa ja kypsää lihaa erillisillä työvälineillä.

Pakastettuna ostettu raaka kinkku säilyy pakastelämpötilassa (-18 ºC) vähintään parasta ennen -päivään. Sulata jäinen joulukinkku jääkaapissa enintään + 6 asteen lämpötilassa. Paista kinkku mahdollisimman pian sulatuksen jälkeen.

Jos säilytät kinkkua huoneenlämmössä, bakteerit lisääntyvät siinä nopeasti. Tämä voi aiheuttaa ruokamyrkytyksen. Kinkun ostajan kannattaa noudattaa kauppiaan antamia sulatus- ja valmistusohjeita.

Jos säilytät raakaa tai kypsennettyä kinkkua ulkona, suojaa se huolellisesti. Ulkoilman lämpötilan nousu mahdollistaa bakteerien lisääntymisen kinkussa, ja sen säilyvyys heikkenee. Jos kinkku pääsee jäätymään, siitä valuu nestettä myöhemmin sulatuksen aikana.

Paista kinkku täysin kypsäksi

Kypsennä kinkku vähintään +75 asteeseen. Kaikki tautia aiheuttavat bakteerit, myös MRSA-bakteerit, tuhoutuvat tässä lämpötilassa. Käytä kypsennyksessä lihalämpömittaria.

Jäähdytä paistettu kinkku mahdollisimman nopeasti ennen jääkaappiin siirtämistä, esimerkiksi ulkona huolellisesti suojattuna.

Ota tarjolle vain kerralla syötävä määrä kinkkua

Ota huoneenlämpöön vain kerralla tarvittava määrä ruokaa. Hygienian kannalta on turvallisempaa leikata kinkusta tarvittava määrä viipaleita valmiiksi tarjoiluastiaan sen sijaan, että nostaa koko kinkun pöytään lämpenemään.

Hävitä syömättä jäänyt, lämpimässä pidetty ruoka. Älä sekoita vanhaa ja uutta ruokaa keskenään.

Kinkku kylmään

Kylmäsäilytystä vaativat elintarvikkeet on säilytettävä oikein, jotta ne säilyvät turvallisina. Säilytä kinkku jääkaapin kylmimmässä osassa peitettynä. Kinkku on säilytettävä koko ajan enintään +6 asteessa.

Kinkku pitäisi syödä loppuun viikossa eli uuteen vuoteen mennessä.

Sivu on viimeksi päivitetty 13.9.2023