Usein kysyttyä COVID-19 -koronaviruksesta ja elintarvikkeista kuluttajille

Euroopan komissio: COVID-19 ja elintarvikkeiden turvallisuus - kysymyksiä ja vastauksia (pdf) (päivitetty 16.4.2020) 

16.9.2021: Voiko COVID-19-koronavirus levitä peurojen välityksellä?

Tarttuuko COVID-19 koronavirus elintarvikkeiden välityksellä?

Tämänhetkisen tiedon mukaan COVID-19 koronavirus tarttuu sairastuneesta ihmisestä pisaratartuntana toiseen ihmisen, kun sairastunut yskii tai aivastaa. Toistaiseksi yhdenkään ihmisen ei ole todettu sairastuneen elintarvikkeiden välityksellä. Lisätietoja THL:n internetsivuilla.

Aiheuttaako COVID-19 ruokamyrkytyksiä?

Ruokamyrkytyksellä tarkoitetaan ruoan tai juoman välityksellä tarttuvaa tautia. COVID-19 koronavirus ei tämänhetkisen tiedon mukaan aiheuta ruokamyrkytyksiä.

Onko syytä välttää joitakin elintarvikkeita?

COVID-19 ei säily eikä lisäänny elintarvikkeissa. Kaikkiin elintarvikkeisiin pätevät ruoan valmistamisen ja käsittelyn perusohjeet.  Katso video elintarvikkeiden käsittelystä. 

Voinko sairastua pakkaamattomista elintarvikkeista, kuten esimerkiksi hedelmistä, kasviksista, paistopisteiden tuotteista tai salaattibaarien tuotteista?

Pakkaamattomien elintarvikkeiden ei tiedetä välittäneen tartuntoja. Myöskään pintojen ja ottimien välityksellä leviämistä ei pidetä merkittävänä. Kasvikset ja hedelmät pestään tai kuoritaan kuten yleensäkin. 

Voiko ravintolisiä ja muita elintarvikkeita markkinoida koronavirukselta suojautumiseen?

Ravintolisien ja muiden elintarvikkeen lääkkeellinen markkinointi on ehdottoman kiellettyä.  Elintarvikkeen ei saa väittää parantavan tai ehkäisevän sairauksia eikä niiden markkinointi siten ole sallittua myöskään koronaviruksen hoitoon tai ehkäisyyn.

Voiko COVID-19-koronavirus levitä marjojen välityksellä?

Toistaiseksi yhdenkään ihmisen ei ole todettu sairastuneen elintarvikkeiden välityksellä. Tämänhetkisen tiedon mukaan COVID- 19-koronavirus tarttuu sairastuneesta ihmisestä pisaratartuntana toiseen ihmisen, kun sairastunut yskii tai aivastaa.

Koronavirus ei säily eikä lisäänny elintarvikkeissa. Myöskään pintojen ja ottimien välityksellä leviämistä ei pidetä merkittävänä.

Kaikkiin elintarvikkeisiin pätevät ruoan valmistamisen ja käsittelyn perusohjeet. Kasvikset ja hedelmät voi pestä ja kuoria kuten yleensäkin. Tuoreet marjat voi huuhdella tarpeen mukaan. Jos marjoissa on multaa tai muita epäpuhtauksia, on huuhtelu paikallaan.

Onko marjojen itsepoimintatilalla turvallista poimia marjoja omaan käyttöön?

Marjojen, vihannesten ym. alkutuotannon tuotteiden itsepoimintaa voi harjoittaa, kunhan huomioi yleiset hygieniaohjeistukset:

  • Poimija voi soveltaa elintarviketyössä noudatettavia ohjeita, katso kuvallinen ohje.
  • Pidä etäisyyttä muihin poimijoihin.
  • Älä koskettele tarpeettomasti pintoja tai tuotteita.

 

 

 

Sivu on viimeksi päivitetty 13.9.2023