Luomusertifioinnista vapautetut vähittäiskaupat

Kaikki vähittäiskaupat, jotka myyvät pakkaamattomia luomuelintarvikkeita, tekevät ilmoituksen luomutoiminnastaan VATI-järjestelmään. Luomutoiminnan liikevaihdon mukaan osa vähittäiskaupoista liittyy myös Ruokaviraston sertifiointijärjestelmään.

Lue lisää luomuvalvonnasta.

Vähittäiskauppa, jonka pakkaamattomien luomuelintarvikkeiden liikevaihto on alle 20 000 € vuodessa saa vapautuksen sertifioinnista (Laki luonnonmukaisesta tuotannosta 1330 /2021, §24).  Sertifikaattivelvollisuudesta vapautettu vähittäiskauppa tekee ainoastaan ilmoituksen Ympäristöterveydenhuollon yhteisessä VATI-järjestelmässä. Toimijan tulee huolehtia, että tiedot VATI – järjestelmässä ovat ajantasalla.

Mikäli muutokset toiminnassa aiheuttavat, että vähittäiskaupalla ei ole enää oikeutta saada vapautusta sertifioinnista, on sen ilmoitettava tästä Ruokavirastolle, niin Ruokavirasto käynnistää toimijan sertifiointiprosessin.

Sertifioinnista vapautettujen toimijoiden luettelo

Ruokavirasto julkaisee luettelon sertifioinnista vapautetuista toimijoista. Luettelo julkaistaan 2024 ja sitä päivitetään kaksi kertaa vuodessa. Luettelon tiedot perustuvat VATI-järjestelmästä saatuihin tietoihin.

Sertifioinnista vapautettujen toimijoiden luettelo (pdf)

Sertifioidut luomutoimijat

Tiedot sertifioiduista toimijoista löydät komission Traces -järjestelmästä.

 

Sivu on viimeksi päivitetty 2.2.2024