Valtion aluehallinto uudistuu vuodenvaihteessa 2025‒26. Eläinten terveyttä ja hyvinvointia sekä elintarvikkeita koskevat aluehallintovirastojen tehtävät siirtyvät 1.1.2026 alkaen Ruokavirastoon. Muutokseen liittyen sivustolla voi olla puutteita tammikuun ensipäivinä. Lisäksi maaseudun kehittämisen ja maa- ja elintarviketalouden tehtävät siirtyvät ELY-keskuksista elinvoimakeskuksiin, mikä aiheuttaa katkon maaseudun kehittämistukien asiointiin 1.‒7.1.2026.

Alkuperämaa

Elintarvikkeen alkuperämaa tulee ilmoittaa, jos sen ilmoittamatta jättäminen voi johtaa kuluttajaa harhaan tai sen ilmoittaminen on säädetty pakolliseksi. Pakollisia alkuperämaasäännöksiä on laadittu muun muassa lihalle (nauta, sika, lammas, vuohi ja siipikarja), kalalle, kokonaisille kasviksille (marjat, hedelmät ja vihannekset), hunajalle ja oliiviöljylle. 

Alkuperämaatiedon tarkoituksena on varmistaa, ettei ostaja oleta elintarvikkeen olevan suomalaista alkuperää, jos se on tuotettu tai valmistettu muualla kuin Suomessa. Esimerkiksi ulkomaisen juuston, joka on yksinomaan raastettu ja pakattu Suomessa, alkuperämaa on ilmoitettava, koska kyse on vähäisestä valmistuksesta, joka ei muuta elintarvikkeen alkuperämaata.

Myöskään erillinen markkinointimateriaali ei saa johtaa kuluttajaa harhaan.

Pakkaamattomiin elintarvikkeisiin sovelletaan samoja alkuperämerkintävaatimuksia kuin pakattuihin.

Sivu on viimeksi päivitetty 13.9.2023