Valtion aluehallinto uudistuu vuodenvaihteessa 2025‒26. Eläinten terveyttä ja hyvinvointia sekä elintarvikkeita koskevat aluehallintovirastojen tehtävät siirtyvät 1.1.2026 alkaen Ruokavirastoon. Muutokseen liittyen sivustolla voi olla puutteita tammikuun ensipäivinä. Lisäksi maaseudun kehittämisen ja maa- ja elintarviketalouden tehtävät siirtyvät ELY-keskuksista elinvoimakeskuksiin, mikä aiheuttaa katkon maaseudun kehittämistukien asiointiin 1.‒7.1.2026.

Suositusten tausta

Riskinarviointi lasten ja aikuisten altistumisesta nitraatille ja nitriitille

Ruokavirastossa on tehty vuonna 2013 riskinarviointi 1-, 3- ja 6-vuotiaiden lasten ja aikuisten altistumisesta nitraatille ja nitriitille.

Riskinarvioinnin mukaan 14 prosentilla 3-vuotiaista ja 11 prosentilla 6-vuotiaista ylittyi nitriitille määritetty hyväksyttävä päivittäissaanti (ADI). Yksivuotiailla (1 vuotta) nitriittialtistus jäi alle ADI-arvon. Suurin osa (85 %) 3- ja 6-vuotiaiden altistuksesta oli peräisin makkaroista/nakeista ja leikkeleistä, joihin on lisätty säilöntäaineeksi nitriittiä. Loput noin 15 % nitriittialtistuksesta tuli talousvedestä. 

Riskinarvioinnin mukaan parilla promillella aikuisista altistus ylitti nitriitin ADI-arvon. Valtaosa altistuksesta oli peräisin makkaroista/nakeista ja leikkeleistä.

Nitraattialtistus lisäainelähteistä oli hyvin vähäistä, alle 4 % kokonaisaltistuksesta sekä lapsilla että aikuisilla. Valtaosa nitraatista saadaan kasvikunnan tuotteista, joissa nitraattia esiintyy luontaisesti.

 

 

Sivu on viimeksi päivitetty 12.9.2023