Maksa ja maksaruoat

A-vitamiini ja maksa

Mitä A-vitamiini on?

A-vitamiini on välttämätön ravintoaine, jolla on keskeinen merkitys monissa elimistön toiminnoissa. A-vitamiini vaikuttaa muun muassa näkökykyyn, solujen kasvuun ja erilaistumiseen, elimistön puolustusmekanismeihin sekä sikiönkehitykseen. Elimistö ei pysty itse valmistamaan A-vitamiinia, joten sitä on saatava ravinnosta. A-vitamiini esiintyy eläinkunnan tuotteissa retinoideina ja kasvikunnan tuotteissa karotenoideina, jotka muuttuvat elimistössä retinoideiksi. A-vitamiini on yleisnimitys retinoidiyhdisteille, joilla on retinolin biologinen aktiivisuus. A-vitamiiniaktiivisuus ilmoitetaan retinoliekvivalentteina (RE). Ravinnossa esiintyvistä karotenoideista suurin A-vitamiiniaktiivisuus on β-karoteenilla.

Mistä A-vitamiinia saa?

A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka varastoituu maksaan. Maksan A-vitamiinipitoisuudet ovatkin korkeammat kuin minkään muun ruoka-aineen (Taulukko 1). Muita runsaasti A-vitamiinia sisältäviä ruoka-aineita ovat rasvaiset maitovalmisteet, ravintorasvat ja kananmuna. Karotenoideja on runsaasti tummanvihreissä lehtivihanneksissa sekä oransseissa ja punaisissa kasviksissa, hedelmissä ja marjoissa.


Taulukko 1. Ruoka-aineiden keskimääräisiä A-vitamiinipitoisuuksia. Eläinperäisissä tuotteissa A-vitamiini on retinoidimuodossa ja kasvikunnan tuotteissa karotenoideina.

A-vitamiinipitoisuudet kuvattuina eri ruoka-aineissa

Ruoka-aine

Keskimääräinen A-vitamiinipitoisuus
(μg RE/100 g) 1

Ruoka-aine

Keskimääräinen A-vitamiinipitoisuus(μg RE/100 g) 1

Retinoidimuodossa

Karotenoideina

Maksa

18 000

Ruusunmarjasose

1 230

Margariini,rasvalevite

850

Porkkana

774

Voi

706

Bataatti

767

Äidinmaidonkorvikejauhe

519

Lehtikaali

766

Kerma (38%rasvaa)

334

Kurpitsa

367

Kananmuna

260

Pinaatti

275

Juusto

231

Punainen paprika

243

Kala

67

Lehtiselleri

243

Jauhelihapihvi (sika-nauta)

61

Parsakaali

85

Broileri

37

Purjosipuli

83

Naudanfile

5

Lehtisalaatti

82

 

 

Tomaatti

66

 

 

Herne

31

 

 

Appelsiini

10

1. Lähde: Elintarvikkeiden koostumustietokanta Fineli®, www.fineli.fi

Liikaa tai liian vähän A-vitamiinia?

Sekä A-vitamiinin puute että liikasaanti voivat aiheuttaa terveyshaittoja. A-vitamiinin puute on kuitenkin harvinaista länsimaissa. Sitä vastoin retinoidimuotoisen A-vitamiinin liikasaannin riski on olemassa. Liikasaanti ilmenee lapsilla ja aikuisilla A-vitamiinimyrkytyksenä ja sikiöaikana sikiönkehityksen häiriöinä. A-vitamiinin liikasaannin oireita ovat yleisoireet, kuten päänsärky ja väsymys sekä ruoansulatuskanavan, ihon, hermoston ja tuki- ja liikuntaelimistön oireet. Ruoka-aineista johtuvat myrkytystapaukset ovat kuitenkin hyvin harvinaisia. Maksan, A-vitamiinilla täydennettyjen elintarvikkeiden tai A-vitamiinia sisältävien ravintolisien jatkuva liiallinen käyttö voi aiheuttaa A-vitamiinimyrkytyksen.

Kasviksista saatavien karotenoidien ei ole havaittu aiheuttavan suurinakaan annoksina haittaa. Erityisesti β-karoteenin pitkäaikainen runsas saanti voi näkyä ihon kellertymisenä, mutta se on kuitenkin täysin vaaratonta.

Sivu on viimeksi päivitetty 12.9.2023