Valtion aluehallinto uudistuu vuodenvaihteessa 2025‒26. Eläinten terveyttä ja hyvinvointia sekä elintarvikkeita koskevat aluehallintovirastojen tehtävät siirtyvät 1.1.2026 alkaen Ruokavirastoon. Muutokseen liittyen sivustolla voi olla puutteita tammikuun ensipäivinä. Lisäksi maaseudun kehittämisen ja maa- ja elintarviketalouden tehtävät siirtyvät ELY-keskuksista elinvoimakeskuksiin, mikä aiheuttaa katkon maaseudun kehittämistukien asiointiin 1.‒7.1.2026.

Suositusten tausta

Riskinarviointi lasten ja aikuisten altistumisesta nitraatille ja nitriitille

Ruokavirastossa on tehty riskinarviointi (2013) 1-, 3- ja 6-vuotiaiden lasten ja aikuisten altistumisesta nitraatille ja nitriitille.

Riskinarvioinnin mukaan pienellä osalla alle kouluikäisistä (1 vuotiaat: 6,5 %, 3 vuotiaat: 3,7 % ja 6 vuotiaat: 1,3 %) nitraatille määritetty hyväksyttävä päivittäissaanti (ADI) voi satunnaisesti ylittyä. Valtaosa altistuksesta on peräisin kasvikunnan tuotteista, ja lisäaineperäinen altistus on käytännössä merkityksetöntä. Kasvisten ravitsemuksellisen hyödyn katsotaan kuitenkin ylittävän nitraatista mahdollisesti aiheutuvat haitat.

Riskinarvioinnissa ei tutkittu alle 1-vuotiaiden altistumista. Niin kutsuttuja nitraatinkerääjäkasviksia ja niistä valmistettuja tuotteita tulee kuitenkin edelleen välttää imeväisikäisten ruokavaliossa methemoglobinemian riskin kohoamisen vuoksi. Aikaisemman suosituksen nitraatinkerääjäkasvisten luetteloa on päivitetty tutkimuksen perusteella.

Riskinarvioinnin mukaan vain erittäin pieni osuus aikuisista (noin 0,2 %) ylittää nitraatille määritetyn hyväksyttävän päivittäissaannin (ADI). Myös aikuisilla valtaosa altistuksesta on peräisin kasvikunnan tuotteista ja lisäaineperäinen altistus on käytännössä merkityksetöntä. Kuten lapsilla, myös aikuisilla kasvisten ravitsemuksellisen hyödyn katsotaan ylittävän nitraatista mahdollisesti aiheutuvat haitat.

Sivu on viimeksi päivitetty 12.9.2023