Varhaiskasvatus ja perusopetus

Kaikilla lapsilla ja nuorilla on oikeus hyvään ravitsemukseen ja ruokakasvatukseen 

Kunnan sivistystoimen alaiset peruspalvelut, varhaiskasvatus sen eri muodoissaan sekä esi- ja perusopetus ovat pienten lasten, koululaisten ja nuorten ravitsemuksen edistämisessä oleellisia, pitkäjänteisiä ja koko elinaikaiseen ravitsemukseen terveyteen ja hyvinvointiin vaikuttavia toimijoita. 

Varhaiskasvatuksessa kokopäiväisesti olevat lapset saavat hoitomaksuun kuuluvasti kolme ateriaa, aamiaisen, lounaan ja välipalan päivittäin. Samanlainen etu on myös esiopetuksessa olevilla lapsilla. Aamu- ja iltapäivätoiminnassa lapsille tarjotaan aamu- ja iltapalaa. Kaikille perusopetuksessa oleville lapsille ja nuorille tarjotaan maksuton, täysipainoinen lämmin ateria joka koulupäivä ja usein myös sitä täydentävä maksuton tai maksullinen terveellinen välipala koulupäivän aikana. 

Opetussuunnitelmien mukaan sekä varhaiskasvatuksessa että perusopetuksessa ruokailut ovat osa kasvatusta ja opetusta. Suomessa on ainutlaatuinen mahdollisuus turvata kaikille lapsille ja koululaisille riittävä, terveyttä edistävä ruokailu hoito- tai koulupäivän aikana ja kytkeä ruokailu konkreettiseksi osaksi kasvatukseen ja opetukseen liittyvää ruokakasvatusta. Toimintaa ohjataan kansallisten opetussuunnitelmien lisäksi kohderyhmäkohtaisilla ruokailusuosituksilla.

Policy Brief: Kunnan tärkein pöytä on lasten ruokapöytä

Varhaiskasvatuksen ja koulun ruokailun ja ruokakasvatuksen tilannearvio ja työkalut

 

Sivu on viimeksi päivitetty 29.8.2023