Liikunta ja ravitsemus

Liikuntasuositukset 

Säännöllinen liikunta antaa hyvää oloa, elämän iloa ja jaksamista arkeen. Liikunta edistää terveyttä ja parantaa kuntoa. Monipuolista, säännöllistä liikuntaa harrastavilla sydän, keuhkot, lihakset, luusto sekä nivelet vahvistuvat. Samalla peruskunto ja koko olemus kohenee. Liikunta vaikuttaa edullisesti verenpaineeseen, veren rasva- ja sokeriaineenvaihduntaan sekä auttaa pitämään painon kurissa.

Säännöllinen liikunta ja terveyttä edistävä ravinto yhdessä vaikuttavat terveyteen merkittävästi. 

Uudistetussa aikuisten liikkumisen suosituksessa on vanha tuttu ydin: sydämen sykettä kohottavaa liikettä eli reipasta liikkumista suositellaan tehtäväksi yhä 2 tuntia 30 minuuttia viikossa. Samat terveyshyödyt saa myös lisäämällä liikkumisen tehoa rasittavaksi. Tällöin liikkumisen määrä on 1 tunti 15 minuuttia viikossa. Lihaskuntoa ja liikehallintaa tulisi harjoittaa vähintään kaksi kertaa viikossa. 

Ajankohtaista tietoa liikunnasta ja sen merkityksestä

Liikkumisen suositukset eri ikä- ja kohderyhmille (UKK-instituutti)

Säännöllinen ateriarytmi auttaa jaksamaan

Tasapainoisesti ja suositusten mukaisesti koostettu ravitsemus tukee liikuntaharrastuksia ja auttaa jaksamaan. Paljon liikkuvien ravitsemuksen ei tarvitse olla monimutkaista, vaan samat terveellisen ravitsemuksen periaatteet sopivat myös heille. Muun muassa säännöllinen ateriarytmi ja järkevästi koostetut välipalat ovat liikuntaa harrastavan ravitsemuksen kulmakiviä.

Esimerkiksi kasvuiässä olevan ja paljon urheiluharrastusten kanssa toimivan nuoren energiankulutus voi nousta suureksi, jolloin on hyvä huolehtia siitä, että ravintoaineiden ja energiansaanti on riittävää kulutukseen nähden. Lue lisää nuorten ja aikuisten urheilijoiden ravitsemusvalmennuksesta ja erityistarpeista: TEKO - Terve koululainen  sekä terveurheilija -ohjelma.

VRN:n Ravinto ja liikunta tasapainoon -esite (pdf).

Sivu on viimeksi päivitetty 13.5.2022