Kasviksista, marjoista ja hedelmistä saadaan paljon vitamiineja ja kivennäisaineita sekä muita terveyttä edistäviä aineita. Niissä on jonkin verran hiilihydraatteja ja ravintokuitua, mutta vain vähän energiaa, rasvaa ja proteiineja.
Syö kasviksia, hedelmiä ja marjoja useita kertoja päivässä
Mitä värikkäämpää ruokasi on, sen parempi! Syö kasviksia, marjoja ja hedelmiä vähintään viisi- yhdeksän kourallista päivässä (500-800 grammaa). Perunaa ei lasketa tähän määrään. Osa kasviksista on hyvä syödä kypsentämättä. Öljypohjaisilla kastikkeilla saat salaatteihin ja raasteisiin mehevyyttä ja makua. Nauti marjat ja hedelmät mieluummin sellaisenaan kuin mehuina. Aikuiset voivat korvata yhden marja-tai hedelmäannoksen päivässä 1 dl:lla täysmehua (tuoremehua). Se on hyvä nauttia aterian yhteydessä, jolloin se ei aiheuta ylimääräistä happohyökkäystä hampaille.
Kasviswokkiateria
Kasvissyöjän wokkiruoassa on lautasmallin mukaisesti runsaasti kasviksia sekä papuja ja herneitä. Neljännes annoksesta on täysjyväkaura-riisiä.