Vähemmän lihaa, enemmän kasviksia: tässä ovat pohjoismaiset ravitsemussuositukset 2023

20. kesäkuuta 2023

Tänään julkistetaan uudet pohjoismaiset ravitsemussuositukset. Ne sisältävät ensimmäistä kertaa tieteellisiä suosituksia siitä, millainen ruokavalio on sekä terveellinen että ekologinen. Nyt suositellaan entistä kasvipohjaisempaa ruokavaliota, kalansyönnin lisäämistä ja lihansyönnin vähentämistä.

Tänään julkaistava pohjoismaisten ravitsemussuositusten kuudes laitos (NNR2023) on raportin 40-vuotisen historian suurin päivitys. Siihen on kiteytetty tämän hetken kattavin tieteellinen tietämys siitä, millaista on terveyden ja maapallon kannalta hyvä ruoka.

Suositukset perustuvat parhaaseen saatavissa olevaan tutkimustietoon ruoankulutuksesta, terveydestä ja ympäristöstä.

– Raportti tarjoaa meille tieteellisen perustan, joka osoittaa, että terveellinen ruoka on useimmiten myös ekologista. Terveyden ja ympäristön välillä on monia suuria synergiaetuja, kun pyrimme toteuttamaan ruoankulutuksessa välttämättömän kestävyyssiirtymän, sanoo Pohjoismaiset ravitsemussuositukset 2023 -hankkeen päällikkö ja Oslon yliopiston professori Rune Blomhoff.

Pohjoismaiset ravitsemussuositukset 2023

Suosittaa kasvipainotteista ruokavaliota

Vuoden 2023 pohjoismaisiin ravitsemussuosituksiin on tutkittu 36 ravintoaineen ja15 ruoka-aineryhmän terveysvaikutuksia.

Raportti suosittelee pääasiassa kasvipainotteista ruokavaliota, jossa käytetään runsaasti kasviksia, hedelmiä, marjoja, palkokasveja, perunaa ja täysjyväviljaa.

Lisäksi raportti suosittelee runsasta kalan ja pähkinöiden käyttöä, kohtuullista vähärasvaisten maitovalmisteiden käyttöä, rajoitettua punaisen lihan ja siipikarjan lihan käyttöä ja mahdollisimman vähäistä lihajalosteiden, alkoholin sekä runsaasti rasvaa, suolaa ja sokeria sisältävien jalostettujen elintarvikkeidenkäyttöä.

Pohjoismaiselle pioneerityölle kiitosta maailmalta

Uusien pohjoismaisten ravitsemussuositusten julkistus 20. kesäkuuta on kansainvälisen mittaluokan tapahtuma.

Maailman terveysjärjestön (WHO) pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus on sitä mieltä, että pohjoismaisten ravitsemussuositusten uusin laitos osoittaa”ihmisten ja maapallon terveyden vahvan yhdyssiteen”.

– Onnittelen Pohjoismaiden ministerineuvostoa vaikuttavasta raportista ja osallistavasta prosessista julkisine kuulemisineen. Yleissuositus entistä kasvipohjaisempaan ruokavalioon siirtymisestä on linjassa uusimman tieteellisen kirjallisuuden kanssa, Tedros Adhanom Ghebreyesus sanoo.

”Auttaa pohjoismaalaisia syömään terveellisemmin ja ekologisemmin”

Pohjoismaisia ravitsemussuosituksia julkaisee Pohjoismaiden ministerineuvosto,ja ne ovat tulosta ainutlaatuisesta pohjoismaisesta yhteistyöstä. Raportti tarjoaamaille yhteisen näyttöperustan, jonka pohjalta ne kehittävät ravitsemus- jaruokasuosituksia kansalaisilleen.

– Tänään julkaistu raportti auttaa pohjoismaalaisia syömään aiempaa terveellisemmin ja ekologisemmin, koska se linjaa kansallisia suosituksia ja vaikuttaa siten koulujen, sairaaloiden ja muiden julkisten ruokapalveluiden ruokalistoihin, sanoo Pohjoismaiden ministerineuvoston pääsihteeri Karen Ellemann.

Herättänyt jo keskustelua

Pohjoismaiset ravitsemussuositukset 2023 -raportti on tulosta neljän vuodentyöstä, johon on osallistunut satoja pohjoismaisia ja kansainvälisiä tutkijoita.

Metodologia vastaa kansainvälisiä standardeja, ja julkaisemista on edeltänyt läpinäkyvä prosessi. Raportin jokainen luku on ollut kommentoitavana kahdeksan viikkoa kestäneillä julkisilla kuulemiskierroksilla.
Raportti on herättänyt Pohjoismaissa paljon keskustelua jo ennen julkaisua muun muassa siksi, että sen on ennakoitu suosittavan punaisen lihan käytön vähentämistä muiden kansainvälisten ympäristön- ja ilmastontutkimusraporttien mukaisesti.

Suositusten soveltamisesta päättävät viime kädessä maat itse, kun ne luovat kansallisia ravitsemussuosituksiaan. Silloin ne voivat ottaa huomioon kansalliset painopisteet ja olosuhteet.

Faktaa: Pohjoismaiset ravitsemussuositukset 2023 (NNR 2023)

 • Seuraavien yhdeksän ravintoaineen saantisuositus tai viitearvo on muuttunut merkittävästi suositusten edelliseen laitokseen verrattuna: E-vitamiini, B6-vitamiini, folaatti, B12-vitamiini, C-vitamiini, tiamiini, kalsium, sinkki ja seleeni.
 • Palkokasvit: Käytön lisääminen on suositeltavaa ennen kaikkea ympäristösyistä.
 • Alkoholi: Koska alkoholinkäytölle ei voida asettaa turvallista kynnysarvoa, NNR2023 -raportin suosituksena on, että kaikkien tulisi välttää alkoholin käyttöä. Mahdollisen käytön tulisi olla hyvin vähäistä. Suositus koskee myös imettäviä naisia. Rajoittavampaa suositusta (täysraittiutta) suositellaan lapsille, nuorilleja raskaana oleville naisille.
 • Viljavalmisteet: Täysjyväviljan käytön lisäämistä puoltavat sen vaikutukset terveyteen ja ympäristöjalanjälkeen. Täysjyväviljaa on suositeltavaa käyttää vähintään 90 g päivässä.
 • Kasvikset, marjat ja hedelmät: Erilaisia kasviksia, marjoja ja hedelmiä on suositeltavaa käyttää 500–800 g tai enemmän päivässä.
 • Kala: Kestävästi hoidetuista kannoista peräisin olevan kalan käytön lisäämistä puoltavat vaikutukset terveyteen ja ympäristöjalanjälkeen. Kalaa on suositeltavaa käyttää 300–450 g viikossa, mistä vähintään 200 g viikossa tulisi olla rasvaista kalaa.
 • Punainen liha: Terveyssyistä on suositeltavaa, että punaista lihaa ei käytetä enempää kuin 350 g viikossa. Jalostetun punaisen lihan käytön tulisi olla mahdollisimman vähäistä. Ympäristösyistä punaista lihaa tulisi käyttää huomattavasti vähemmän kuin 350 g viikossa.
 • Pohjoismaiset ravitsemussuositukset muodostavat tieteellisen perustan Pohjoismaiden ja Baltian maiden kansallisille ravintoaineiden saantisuosituksille ja ruokasuosituksille.
 • Pohjoismaiden välinen kansainvälinen yhteistyö on tuottanut suosituksistaviisi aiempaa laitosta, joista ensimmäinen julkaistiin vuonna 1980.
 • Päättäjät, tutkijat ja opiskelijat ovat ladanneet viimeisimmän, vuonna 2012 julkaistun laitoksen yli
  300 000 kertaa.

Pohjoismaiset ravitsemussuositukset pohjana suomalaisille suosituksille