Studies/training before the Hygiene Passport test

You can prepare for the Hygiene Passport test in different ways. For example, you can participate in training to take the test, but you can also study basic food hygiene information independently, e.g. from the internet and books.

Training related to food hygiene is given, for example,in the educational institutions of the food sector as part of studies. Many companies and Hygiene Passport examiners also organize training.

Finnish Food Authority does not organise training related to hygiene proficiency. The Food Agency is also not responsible for the training, publications or study materials that different parties or Hygiene Passport examiners may provide. There are no rules, regulations or instructions on training.

Finnish Food Authority's internet pages contain information on the different areas of food hygiene: 

Legislation on food hygiene can be found on the website of the Ministry of Agriculture and Forestry (register I of the legislative directory).

The Food Authority has not made these study materials and is not responsible for their content. It is possible that these materials contain outdated or incorrect information.

External Links

Publications

  • Hatakka M, Pakkala P,  Siivonen P & Turja M. Elintarvikehygienia, hygieniaosaaminen ja omavalvonta. WSOY 2004.
  • Ijäs T & Saloniemi M. Hallitse elintarvikehygienia. Hygieniakonsultointi Välimäki 2016. www.hygieniakonsultti.fi
  • Korkeala, H. (toim.) Elintarvikehygienia – Ympäristöhygienia, elintarvike- ja ympäristötoksikologia. WSOY. ISBN: 978-951-0-33469-0
  • Koulutuskeskus Optima. Hygieniaosaaminen. p. 06-7855222
  • Laukkanen M. Elintarvikehygienian perusteet. ISBN 978-952-67397-3-1. SEFO-konsultointi 2012. Lisätiedot ja tilaukset: www.sefo-konsultointi.fi
  • Laukkanen M. Basic Facts of Food Hygiene. ISBN 978-952-67397-5-5. SEFO-konsultointi 2012. Lisätiedot ja tilaukset: www.sefo-konsultointi.fi
  • Laukkanen M. Grunderna i livsmedelshygien, ISBN 978-952-99108-8-5. SEFO-konsultointi 2009. Lisätiedot ja tilaukset: www.sefo-konsultointi.fi   
  • Laukkanen M., Osnovy gigieny produktov pitanija (venäjä), ISBN 978-952-67397-6-2, SEFO-konsultointi 2014. Lisätiedot ja tilaukset: www.sefo-konsultointi.fi    
  • Laukkanen M., Toiduainete hügieeni põhialused (viro), ISBN 978-952-99108-9-2, SEFO-konsultointi 2009. Lisätiedot ja tilaukset: www.sefo-konsultointi.fi
  • Laukkanen M., Shipin weisheng de jichu (kiina), ISBN 978-952-67397-0-0, SEFO-konsultointi 2010. Lisätiedot ja tilaukset: www.sefo-konsultointi.fi      
  • Laukkanen M., Temel gida hijyen kilavuzu (turkki), ISBN 978-952-67397-1-7, SEFO-konsultointi 2010. Lisätiedot ja tilaukset: www.sefo-konsultointi.fi       
  • Laukkanen M., Sukhaanamai phalittaphan aahaan (thai), ISBN 978-952-67397-8-6, SEFO-konsultointi 2016. Lisätiedot ja tilaukset: www.sefo-konsultointi.fi   
  • Laukkanen M., Higiene alimenticia – datos básicos (espanja),  ISBN 978-952-67397-4-8, SEFO-konsultointi 2012. Lisätiedot ja tilaukset:  www.sefo-konsultointi.fi
  • Laukkanen M:, asāsiyyāt hayjīniyā al-aghziya( arabia), ISBN 978-952-67397-7-9, SEFO-konsultointi 2015. Lisätiedot ja tilaukset:  www.sefo-konsultointi.fi
  • Osaamistehdas Oy: Harjoittele.fi - Treenaussivusto http://www.harjoittele.fi/, Trainify.fi - Training site http://www.trainify.fi/
  • Peltosaari. Ruokatalouden ja puhtaanapidon mikrobiologia ja hygienia 3. Helsinki: Edita 1996.
  • Penttilä PL. Ruoan riskit. Juva: WSOY 1998.
  • Pönkä A. Ruokamyrkytykset ja elintarvikehygienia. Helsinki: Suomen ympäristöterveys Oy 1999.
  • Rahkio M, Virtalaine T, Suontamo T, Teirmaa S, Wirtanen G, Salo S, Syyrakki S. Pintahygieniaopas. 6. uudistettu painos. Julkaisija: Elintarvike ja Terveys-lehti. www.elintarvikejaterveys.fi, puh. (02) 630 4920
  • Sprenger Richard A.  Elintarvikehygienian käsikirja.
  • Sprenger Richard A. The Food Hygiene Handbook. Highfield Publications15th Edition 2002
  • Sukuvaara, T., Selkokielinen hygieniapassi opetusmateriaali internetissä. Sopii jokaiselle; suomenkieltä äidinkielenään sekä vieraana kielenä puhuville. Tukea ja neuvoja tarvittaessa ilman lisämaksua. http://www.hygieniapassiverkossa.fi/
  • Sukuvaara, T., Study for Hygiene Passport online in English. Support provided without extra charge. http://www.onlinehygienepassport.fi/frontpage
  • Taipale Marianne. Abc elintarvikehygieniaan 2007.p. 040-5634227, mariannetaipale@hotmail.com
  • Taipale Marianne. Abc i livsmedelshygien 2007. p. 040-5634227 
  • Tuomisto Marika. HYGIS-opiskelumateriaali ladattavaksi Android-puhelimeen ja Android-tablettiin. 2016. http://www.hygis.fi/
  • Välikylä Tapio (toim.). Hygieniaopas – Elintarvikehygienian perusteet. 16. uudistettu painos, 2013. ISBN 978-952-9637-51-5. Julkaisija: Elintarvike ja Terveys- lehti. www.elintarvikejaterveys.fi, puh. (02) 630 4920

 

Page last updated 11/7/2022