Säilytä jouluruoat riittävän kylmässä

Joulunaikaan ruoka on usein tärkeä osa juhlahetkiä. Jääkaapit täyttyvät raaka-aineista ja pöydät notkuvat valmiista ruoista. Hyvä hygienia, pitävä kylmäketju, ruokien oikea käsittely ja säilytys ovat turvallisen herkuttelun kulmakiviä.

Säädä jääkaapin lämpötila +2 - +6 asteeseen

Oikea säilytyslämpötila on tärkeä ruoan laadun ja säilyvyyden kannalta. Helposti pilaantuvat ja kylmäsäilytystä vaativat ruoat tulisi säilyttää jääkaapissa +2 - +6 asteessa.

Lämpötila vaihtelee jonkin verran jääkaapin hyllyjen välillä. Kylmintä on tavallisesti alimpien hyllyjen takaosassa, lähellä kylmäelementtiä tai pakastelokeron läheisyydessä. Säilytä helposti pilaantuvia elintarvikkeita jääkaapin kylmimmässä osassa. Hanki jääkaappiisi lämpömittari, jonka avulla voit tarkkailla jääkaapin lämpötilaa. Älä täytä jääkaappia niin täyteen, että ilma ei kierrä.

Kinkku ja kala kylmään

Helposti pilaantuvat elintarvikkeet pysyvät hyvälaatuisina, kun niitä säilytetään korkeintaan + 6 asteen lämpötilassa. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi kinkku, tuorejuustot ja pateet.

Kinkku pitäisi syödä loppuun viikossa eli uuteen vuoteen mennessä.

Mikäli mahdollista, säilytä kotijääkaapissa todella kylmässä, 0 - +3 asteessa

  • kala
  • kylmäsavukala
  • graavisuolattua kala
  • mäti

Käytä kalatuotteet viimeiseen käyttöpäivään mennessä. Jos kalaa säilytetään lämpimämmässä, kannattaa se syödä jo hyvissä ajoin ennen viimeistä käyttöpäivää. Käytä pakastettu ja sulatettu mäti yhden vuorokauden sisällä.

Kotitekoinen sinappi ei säily yhtä kauan kuin kaupan sinappi. Säilymiseen vaikuttavat mm. valmistushygienia ja sinapin raaka-aineet. Säilytä itse valmistettu sinappi aina jääkaapissa, jossa se säilyy hyvänä muutamia viikkoja.

Sivu on viimeksi päivitetty 18.10.2018