Säilytä jouluruoat sopivissa astioissa

Jouluna jääkaappi täyttyy herkuista. Valitse ruokien säilytykseen sopiva astia, jotta ruoat säilyvät hyvänmakuisina ja turvallisina. Kiinnitä erityisesti huomiota rasvaisten ja kuumien elintarvikkeiden valmistus- ja säilytysastioihin, koska kemiallisten aineiden siirtyminen materiaaleista elintarvikkeisiin on sitä suurempaa, mitä rasvaisemmasta ja kuumemmasta elintarvikkeesta on kyse.

Hyvinä yleisastioita säilytyksessä ja kuumentamisessa ovat uudemmat keramiikasta, ruostumattomasta teräksestä ja lasista valmistetut astiat. Koristekeramiikka ja matkamuistoina eksoottisista maista tuodut asiat soveltuvat harvoin elintarvikkeille, joten vältä niiden käyttämistä. Käytä myös vain pinnaltaan ehjiä astioita. Jos kuumennat ruokia uudelleen mikroaaltouunissa muoviastiassa, käytä vain sellaista muoviastiaa, jonka sopivuudesta mikroaaltokuumennukseen on kerrottu astian merkinnöissä.

Myöskään kertakäyttöiseksi tarkoitettuja astioita (esimerkiksi jäätelörasiat, hilloämpärit ja sinappiämpärit) ei kannata käyttää kinkun, joulukalan tai sillin säilyttämiseen, koska ne on tarkoitettu vain kertakäyttöiseksi eikä niiden turvallisuudesta toistuvassa käytössä ole tietoa.

Muovikelmu vai alumiinifolio?

Käytä elintarvikkeiden suojaamiseen tarkoitettuja materiaaleja niiden pakkausmerkinnöissä annettujen ohjeiden mukaan. Huomioi, että kaupassa on myytävänä monenlaisia pakkauskelmuja, jotka eivät kaikki sovellu esimerkiksi rasvaisen juuston, kalan tai lihan kääreeksi.

Alumiinifoliopakkauksissa on yleensä hyvät käyttöohjeet, jotka kannattaa lukea ennen folion käyttöä. Alumiinifoliota ei tule käyttää happamien ja kovin suolaisten elintarvikkeiden kääreenä. Älä myöskään suojaa alumiinifoliolla metalliastiassa olevia ruokia. Folion ja teräsastian välille syntyy tällöin niin sanottu sähköpari, joka aiheuttaa alumiinin syöpymisen ja liukenemisen ruokaan.

Kuumenna glögi teräskattilassa

Vedenkeittimiä tulee käyttää vain veden keittämiseen. Osassa vedenkeittimiä kuparinen lämmitysvastus on näkyvissä, ja hapan glögi voi syövyttää siitä metallia irti. Kupari on ihmiselle tärkeä hivenaine pieninä määrinä, mutta suuret määrät voivat aiheuttaa jopa akuutteja myrkytyksiä. Alumiinista kattilaa ei myöskään pidä käyttää glögin kuumentamiseen, sillä hapan glögi liuottaa alumiinia alumiinikattilasta

Sivu on viimeksi päivitetty 18.10.2018