Usein kysyttyä COVID-19 -koronaviruksesta ja elintarvikkeista kuluttajille

Elintarvikkeiden käsittely kotona

Kaupoissa asiointi

Pakkausmerkinnät

Ravintolat  (Päivitetty 1.4.2020)

Tietoa elintarvikealan yritysten toiminnasta kuluttajalle

Tarttuuko COVID-19 koronavirus elintarvikkeiden välityksellä?

Tämänhetkisen tiedon mukaan COVID-19 koronavirus tarttuu sairastuneesta ihmisestä pisaratartuntana toiseen ihmisen, kun sairastunut yskii tai aivastaa. Toistaiseksi yhdenkään ihmisen ei ole todettu sairastuneen elintarvikkeiden välityksellä. Lisätietoja THL:n internetsivuilla.

Aiheuttaako COVID-19 ruokamyrkytyksiä?

Ruokamyrkytyksellä tarkoitetaan ruoan tai juoman välityksellä tarttuvaa tautia. COVID-19 koronavirus ei tämänhetkisen tiedon mukaan aiheuta ruokamyrkytyksiä.

Onko syytä välttää joitakin elintarvikkeita?

COVID-19 ei säily eikä lisäänny elintarvikkeissa. Kaikkiin elintarvikkeisiin pätevät ruoan valmistamisen ja käsittelyn perusohjeet.  Katso video elintarvikkeiden käsittelystä. 

Voinko sairastua pakkaamattomista elintarvikkeista, kuten esimerkiksi hedelmistä, kasviksista, paistopisteiden tuotteista tai salaattibaarien tuotteista?

Pakkaamattomien elintarvikkeiden ei tiedetä välittäneen tartuntoja. Myöskään pintojen ja ottimien välityksellä leviämistä ei pidetä merkittävänä. Kasvikset ja hedelmät pestään tai kuoritaan kuten yleensäkin. 

Voiko ravintolisiä ja muita elintarvikkeita markkinoida koronavirukselta suojautumiseen?

Ravintolisien ja muiden elintarvikkeen lääkkeellinen markkinointi on ehdottoman kiellettyä.  Elintarvikkeen ei saa väittää parantavan tai ehkäisevän sairauksia eikä niiden markkinointi siten ole sallittua myöskään koronaviruksen hoitoon tai ehkäisyyn.

 

Sivu on viimeksi päivitetty 2.4.2020