Koloradonkuoriainen

Koloradonkuoriainen (Leptinotarsa decemlineata) on yksi pahimmista perunantuhoojista. Sen toukat syövät tehokkaasti perunan lehtiä ja varsia. Suomessa koloradonkuoriainen on karanteenituhooja, eikä sitä esiinny pysyvästi. Löydetyt esiintymät hävitetään.

Toimintaohjeet koloradonkuoriaisia löydettäessä tai epäiltäessä

Tarkista, sopivatko löytämäsi hyönteisen tuntomerkit koloradonkuoriaiseen. Katso myös alempaa, mitkä lajit voivat muistuttaa koloradonkuoriaista.

Koloradonkuoriaisen toukat (kuva alla) ovat usein ryhmissä perunakasvin lehdillä. Koloradonkuoriaisen toukalla on kolme paria jalkoja ja ne liikkuvat ja syövät koko ajan perunan lehtiä. Koloradonkuoriaisen toukan molemmilla sivuilla on kaksi pisteriviä ja ne ovat väriltään oransseja. 

Koloradonkuoriaisen toukat.

Aikuinen koloradionkuoriainen (kuva alla) on noin senttimetrin mittainen ja kelta-mustaraidallinen. Pää on oranssi, ja siinä on mustia pilkkuja.

Aikuinen koloradonkuoriainen.

Ilmoita kuoriaisepäilystäsi Ruokaviraston havaintoilmoituspuhelimeen 040 801 4407. Puheluihin vastataan virka-aikana, varmimmin klo 10-16. Numeroon voit lähettää myös tekstiviestin tai kuvallisen multimediaviestin. Epäilystä voi myös ilmoittaa ilmoituslomakkeella tai sähköpostitse: kasvinterveys@ruokavirasto.fi. Liitä ilmoitukseen kuva löytämästäsi kuoriaisesta. Tarkastaja tekee kuoriaisen lajimäärityksen.

Lue lisää: Epäilen löytäneeni koloradonkuoriaisia - mitä teen?

Nämä lajit voivat muistuttaa koloradonkuoriaista

Leppäpirkko

Leppäpirkon kotelovaihe.

Leppäpirkon kotelovaihe (kuva yllä) muistuttaa väritykseltään ja muodoltaan koloradonkuoriaisen toukkavaihetta. Kotelovaiheen värityksessä on suuria eroja lajien välillä. Tunnistamisen kannalta oleellista on, että leppäpirkon kotelovaihe ei liiku ollenkaan. Kotelot ovat "liimautuneet" lehteen kiinni, ja ne sijaitsevat yksittäin minkä tahansa kasvin lehdellä. Leppäpirkot ja niiden toukat syövät kirvoja, joten ne ovat kasveille hyödyksi. Kasvin lehdillä mahdolliset syöntijäljet voivat olla mm. luteiden aiheuttamia. Huomaa myös, että koloradonkuoriaistoukan selän keskellä ei ole vastaavia mustia pistekuvioita, kuten leppäpirkon kotelovaiheella yleensä on.

Pyjamalude

Pyjamalude Atro Virtanen pieni.jpgKuva:Atro Virtanen

Pyjamalude on peukalonkynnen kokoinen, väritykseltään raidallinen ludelaji. Raitojen vuoksi sen voi sekoittaa koloradonkuoriaiseen. Luteen raidat ovat kuitenkin punamustat, kun taas koloradonkuoriainen on kelta-mustaraidallinen, ja sen pää on oranssi. Luteen pää on saman värinen kuin muu ruumis. Sen vatsapuoli on mustatäpläinen. Pyjamalude on Suomessa uusi tulokas. Sen voi löytää ojanpientareilta ja niityiltä. Sekä aikuiset että nymfit imevät ravinteita kasveista, erityisesti sarjakukkaisista kuten koiranputkista. Nymfit ovat luteiden nuoruusvaiheita, jotka muistuttavat aikuisia luteita, mutta ovat pyjamaluteella väritykseltään rusehtavanmustia. Niillä on epäselvää raidoitusta vain selän keskellä. 

Lue lisää