Koloradonkuoriainen

Koloradonkuoriainen (Leptinotarsa decemlineata) on yksi pahimmista perunantuhoojista. Sen toukat syövät tehokkaasti perunan lehtiä ja varsia. Suomessa koloradonkuoriainen on karanteenituhooja, eikä sitä esiinny pysyvästi. Löydetyt esiintymät hävitetään.

Toimintaohjeet koloradonkuoriaisia löydettäessä tai epäiltäessä

Tarkista, sopivatko löytämäsi hyönteisen tuntomerkit koloradonkuoriaiseen. Katso myös alempaa, mitkä lajit voivat muistuttaa koloradonkuoriaista.

Koloradonkuoriaisen toukat (kuva alla) ovat usein ryhmissä perunakasvin lehdillä. Koloradonkuoriaisen toukalla on kolme paria jalkoja ja ne liikkuvat ja syövät koko ajan perunan lehtiä. Koloradonkuoriaisen toukan molemmilla sivuilla on kaksi pisteriviä ja ne ovat väriltään oransseja. 

Koloradotoukkia.jpg

Aikuinen koloradionkuoriainen (kuva alla) on noin senttimetrin mittainen ja kelta-mustaraidallinen. Pää on oranssi, ja siinä on mustia pilkkuja.

Koloradoaikuinen.jpg

Ilmoita kuoriaisepäilystäsi välittömästi Ruokavirastoon ilmoituslomakkeella tai sähköpostitse (kasvinterveys@ruokavirasto.fi). Liitä ilmoitukseen kuva löytämästäsi kuoriaisesta. Ota löytämäsi kovakuoriainen mieluiten elävänä talteen esimerkiksi lasipurkkiin. Havaintoilmoituksen voit soittaa numeroon 040 801 4407. Jos puhelu siirtyy vastaajaan tai Ruokaviraston vaihteeseen, jätä viesti, niin soitamme takaisin mahdollisimman pian.

Lue lisää: Epäilen löytäneeni koloradonkuoriaisia - mitä teen?

Nämä lajit voivat muistuttaa koloradonkuoriaista

Leppäpirkko (kotelovaihe)

Leppäpirkon kotelo.jpg

Leppäpirkon kotelovaihe (kuva yllä) muistuttaa väritykseltään ja muodoltaan koloradonkuoriaisen toukkavaihetta. Kotelovaiheen värityksessä on suuria eroja lajien välillä. Tunnistamisen kannalta oleellista on, että leppäpirkon kotelovaihe ei liiku ollenkaan. Kotelot ovat "liimautuneet" lehteen kiinni, ja ne sijaitsevat yksittäin minkä tahansa kasvin lehdellä. Leppäpirkot ja niiden toukat syövät kirvoja, joten ne ovat kasveille hyödyksi. Kasvin lehdillä mahdolliset syöntijäljet voivat olla mm. luteiden aiheuttamia. Huomaa myös, että koloradonkuoriaistoukan selän keskellä ei ole vastaavia mustia pistekuvioita, kuten leppäpirkon kotelovaiheella yleensä on.

Pyjamalude

Pyjamalude Atro Virtanen pieni.jpgKuva: Atro Virtanen

Pyjamalude on peukalonkynnen kokoinen, väritykseltään raidallinen ludelaji. Raitojen vuoksi sen voi sekoittaa koloradonkuoriaiseen. Luteen raidat ovat kuitenkin punamustat, kun taas koloradonkuoriainen on kelta-mustaraidallinen, ja sen pää on oranssi. Luteen pää on saman värinen kuin muu ruumis. Sen vatsapuoli on mustatäpläinen. Pyjamalude on Suomessa uusi tulokas. Sen voi löytää ojanpientareilta ja niityiltä. Sekä aikuiset että nymfit imevät ravinteita kasveista, erityisesti sarjakukkaisista kuten koiranputkista. Nymfit ovat luteiden nuoruusvaiheita, jotka muistuttavat aikuisia luteita, mutta ovat pyjamaluteella väritykseltään rusehtavanmustia. Niillä on epäselvää raidoitusta vain selän keskellä. 

Lue lisää