Tulipolte-ennuste - ajoita oireiden tarkkailu oikein

Tulipoltteen oireiden kehittyminen vaatii tietynlaisia sääolosuhteita (lämpötila ja kosteus). Kesän säätietojen perusteella laaditun ennustekartan avulla voidaan ajoittaa tulipoltteen oireiden tarkkailu oikein. Kartalla olevat pisteet edustavat havaintoasemia ja niiden väritys kertoo tämänhetkisestä tilanteesta:

  • Punainen: Helposti havaittavia oireita voi näkyä
  • Keltainen: Helposti havaittavia oireita voi näkyä pian
  • Vihreä: Oireita ei voi näkyä

Klikkaamalla havaintoasemapistettä saat näkyviin aseman nimen sekä sääolojen sopivuutta kuvaavat indeksit CMS ja CBS (katso kartan alapuolelta indeksien selitykset).

Sääolosuhteiden sopivuutta tulipoltteen oireille kuvaava indeksi

Ennuste perustuu mallin laskemalle lämpösummalle (CDD-luku).

  • Kun CDD-luku on alle 109, kartalla oleva piste on vihreä. Olosuhteet eivät ole vielä suotuisat tulipoltteen oireille.
  • Kun CDD-luku saavuttaa luvun 109, kartalla oleva piste muuttuu keltaiseksi ja kyseinen päivämäärä tallentuu aseman tietoihin CMS-kohtaan (tulee näkyviin, kun napsauttaa pistettä). Kasveissa voi näkyä oireita vanhojen koro-oireiden reunoilla.
  • Kun CDD-luku saavuttaa arvon 167, kartalla oleva piste muuttuu punaiseksi ja kyseinen päivämäärä tallentuu aseman tietoihin CBS-kohtaan (tulee näkyviin, kun napsauttaa pistettä). Kasveissa voi näkyä oireita versoissa.

Ennustekartta perustuu Maryblyt-malliin

Olosuhteiden sopivuus oireiden kehittymiselle voidaan arvioida Maryblyt-mallilla. Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa mallia käytetään tulipoltteen tarkkailun ja torjunnan ajoittamiseen.

Ruokavirasto arvioi Maryblyt-mallilla, milloin virallisia tulipoltekartoituksia kannattaa tehdä. Arvio laaditaan Ilmatieteen laitoksen havaintoasemilta mitatun sääaineiston (lämpötila ja ilmankosteus) perusteella. Ruokavirasto hyödyntää tulipolte-ennusteen laatimisessa Ilmatieteen laitoksen avointa dataa.

Maryblyt-malli arvioi oireiden esiintymisen ajankohdan omenalla. Muiden tulipoltteen isäntäkasvien osalta arvio on suuntaa-antava. Omenankaan osalta arvio ei ole varma, sillä mallin toimivuutta Suomen olosuhteissa ei ole testattu.

Tietolähteet

Yhteydenotot

Sivu on viimeksi päivitetty 6.11.2023