Muistutus viherpeukaloille: kasvien tilaamiseen liittyy rajoituksia – selvitä ne etukäteen

15. maaliskuuta 2022

Monen kotipuutarhurin katse on suunnattu jo kesään. Mikäli siemeniä tai taimia aikoo tilata EU:n ulkopuolelta, on tärkeää huomioida, että niiden tilaamiseen liittyy monia rajoituksia. Tilaaminen on kielletty ilman kasvinterveystodistusta, lisäksi tilaukselle pitää järjestää Suomessa tuontitarkastus.

Jos suunnitelmissa on tilata kotikäyttöön kasveja tai siemeniä EU:n ulkopuolisista maista, tulee tuontivaatimukset selvittää Ruokavirastosta hyvissä ajoin ennen tilaamista. Näin istutusten kukoistus ei jää tietämättömyydestä kiinni kasvien jäädessä Tulliin. 

Kasvien tilaamista EU:n ulkopuolelta on rajoitettu, jotta voidaan estää kasvitautien ja tuholaisten leviämistä.

Ota nämä huomioon ennen tilaamista:

1.      Tarkista maahantuontikiellot –  joidenkin kasvien tuonti on kokonaan kielletty

Tiettyjä kasveja ei saa tuoda EU:n ulkopuolisista maista. Maahantuontikiellossa ovat esimerkiksi havukasvit, sitruspuut, siemenperuna ja tulipoltteen isäntäkasvit, kuten omena- ja päärynäpuut.

2.      Selvitä, saatko kasveille kasvinterveystodistuksen – ilman todistusta et voi tilata kasveja

Kaikilla taimilla, ruukkukasveilla, viherkasveilla, pistokkailla, mukuloilla ja kylvösiemenillä pitää olla kasvinterveystodistus EU:n ulkopuolelta tilattaessa. Jos kasvinterveystodistusta ei saa, ei voi tilata. Kasvinterveystodistuksen myöntää lähettäjämaan kasvinterveysviranomainen ja se on maksullinen.

Kasvilähetyksille pitää tilata tuontitarkastus

Kaikki kasvilähetykset ja osa siemenlähetyksistä tarkastetaan maahantuonnin yhteydessä. Nettitilaajan täytyy ilmoittaa lähetyksestä Ruokavirastolle, kun lähetys on saapunut Suomeen. Tarkastus on maksullinen. Jos kaikki on tarkastuksessa kunnossa, lähetyksen saa kuljettaa perille ja ottaa käyttöön, muussa tapauksessa lähetyksen maahantuonti kielletään.

Tulli valvoo maahantuontia. EU:n ulkopuolelta ilman kasvinterveystodistusta tuodut kasvit ja kasvituotteet otetaan haltuun ja hävitetään. Ruokavirasto käsittelee tuonti-ilmoitukset ja tarkastaa lähetykset.

Lisätietoja:

Kasvien tilaaminen verkosta 
Siementen tilaaminen verkosta 
Kaikki tullataan – ohjeita verkkokauppaostosten tullaamiseen (tulli.fi/kaikkitullataan)

Lisätietoja medialle:

Ruokavirasto: ylitarkastaja Sari Haikola, p. 040 687 6641, etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi
Tulli: tulliylitarkastaja Tiia Sulander-Seppänen p. 040 332 6193,  etunimi.sukunimi@tulli.fi