Campylobacter fetus ja Trichomonas foetus

Campylobacter fetus ja Tritrichomonas foetus -näytteiden otto sonnilta

Näytteenottovälineet

 • 100 millilitran huuhteluruisku
 • Seminetti

Seuraavat tarvikkeet tilataan Ruokavirastosta Oulun toimipaikasta, puhelin 040 489 3394.

 • Ruokaviraston näytteenottotarvikkeet
 • 100 millilitraa huuhtelunestettä (PBS)
 • Kuljetuselatusaine kampylobakteereille (12,5 millilitraa) = TEM
 • Kuljetuselatusaine tritrichomonakselle (In-Pouch TF pussi)

Näytteenotto

Kampylobakteerinäyte:

Lämmitä PBS-huuhteluneste ruumiinlämpöiseksi. Pese esinahan suu vedellä ja desinfioi lievästi desinfioivalla aineella (esimerkiksi Neo-Amisept). Kuivaa lopuksi hyvin pumpulilla. Kiinnitä kumiletkun toiseen päähän seminetti ja toiseen päähän 100 millilitran ruisku, jossa on 20 - 30 millilitraa lämmitettyä huuhtelunestettä. Vie seminetti koko pituudeltaan esinahan sisään. Pidä tiukasti kiinni esinahan suusta ja paina ruiskusta neste sisään. Hiero esinahkaa toisella kädellä 15 - 20 sekuntia pitämällä seminetti koko ajan sisällä. Ime neste takaisin ruiskuun ja vedä seminetti ulos. Täytä 12,5 millilitran kampylobakteeri-kuljetuselatusaineputki (TEM) piripintaan huuhtelemallasi nesteellä (mahtuu noin yksi millilitra).

Käytä suojakäsineitä laittaessasi näytteet kuljetusputkiin kuljetuselatusaineiden sisältämien estoaineiden vuoksi.

Tritrichomonas-näyte:

Merkitse In-Pouch -pussin yläosaan näytteen numero tussilla tai tarralla. Painele liuosta pussin alaosasta yläosaan siten, että yläosassa on noin yksi millilitra liuosta. Varmista että nestepinta on sulkuteipin alapuolella, ettei liuosta roisku pois pussista avaamisen yhteydessä. Repäise pussi auki sulkuteipin yläpuolelta. Avaa pussi vetämällä valkoisista lipareista eri suuntiin. Ime seminetillä ja ruiskulla limanäyte esinahan sisältä niin syvältä kuin yltää ottamaan. Liuota näyte seminetistä In-Pouch -pussin liemeen. Painele sormin nestettä pussin yläosasta alaosaan. Kääri tämän jälkeen pussin sulkuteippiä puoleen väliin pussia (ylä- ja alaosan väliin, etiketin yläreunaan) ja käännä sulkuteipin rautalangat sisäänpäin, jotta taitos ja pussi pysyvät kiinni. In-Pouch -pussi on kuljetettava pystyasennossa.

Lähettäminen

Lähetä näytteet Ruokaviraston Oulun toimipaikkaan mahdollisimman nopealla kuljetuksella. Lähetä näytteet alkuviikon aikana, etteivät ne jää viikonlopuksi matkalle. Näytteiden tulee olla perillä viimeistään 48 tunnin kuluessa näytteenotosta. Lämpötilasuositus kuljetuksen aikana on 15 - 37 °C. Lämpötilan tulee kuitenkin aina olla 6 - 37 °C koko kuljetuksen ajan. Palauta kumiletku näytteiden mukana Ruokavirastoon. Lähetysohjeet- ja osoitteet

Campylobacter fetus ja Tritrichomonas foetus -näytteiden otto hieholta ja lehmältä

Näytteenottovälineet

 • Seminetti
 • Ruisku

Seuraavat tarvikkeet tilataan Ruokavirastosta Oulun toimipaikasta, puhelin 040 489 3394

 • Kuljetuselatusaine kampylobakteereille = TEM (12,5 millilitran putki)
 • Kuljetuselatusaine tritrichomonakselle (In-Pouch TF pussi)
 • PBS-lientä 10 millilitraa

Näytteenotto

Kampylobakteerinäyte:

Pese ja kuivaa vulvan alue. Vie seminetti spekulumin läpi lähelle cervixiä. Liikuttele seminettiä varovasti edestakaisin ja ime samalla kohdunkaulassa ja sen ympärillä olevaa limaa. Limaa siirretään seminetistä TEM-putkeen. Täytä 12,5 millilitran kampylobakteerikuljetusputki (TEM-putki) piripintaan PBS-liemellä.

Käytä suojakäsineitä kuljetusputkia täyttäessäsi kuljetuselatusaineiden sisältämien estoaineiden vuoksi.

Tritrichomonasnäyte:

Merkitse InPouch-pussin yläosaan näytteen numero tussilla tai tarralla. Painele liuosta pussin alaosasta yläosaan siten, että yläosassa on noin 1 millilitra liuosta. Varmista että nestepinta on sulkuteipin alapuolella, ettei liuosta roisku pois pussista avaamisen yhteydessä. Repäise pussi auki sulkuteipin yläpuolelta. Avaa pussi vetämällä valkoisista lipareista eri suuntiin. Ota seminetillä ja ruiskulla limanäyte kohdunkaulan alueelta samalla tavalla kuin kampylobakteerinäyte. Liuota näyte seminetistä In-Pouch -pussin liemeen. Painele sormin nestettä pussin yläosasta alaosaan. Kääri tämän jälkeen pussin sulkuteippiä puoleen väliin pussia (ylä- ja alaosan väliin, etiketin yläreunaan) ja käännä sulkuteipin rautalangat sisäänpäin, jotta taitos ja pussi pysyvät kiinni. In-Pouch -pussi on kuljetettava pystyasennossa.

Lähettäminen

Lähetä näytteet Ruokaviraston Oulun toimipaikkaan mahdollisimman nopealla kuljetuksella. Näytteiden tulee olla perillä viimeistään 48 tunnin kuluessa näytteenotosta. Lämpötilasuositus kuljetuksen aikana on 15 - 37 °C. Lämpötilan tulee kuitenkin aina olla 6 - 37 °C koko kuljetuksen ajan. Lähetysohjeet- ja osoitteet

Sivu on viimeksi päivitetty 24.7.2020