Aistinvaraiset analyysit

Ruokaviraston aistinvaraiseen analytiikkaan liittyvät tehtävät ovat osaksi   rinnastettavissa vertailulaboratoriotoimintaan. Tähän kuuluu mm. aistinvaraisten menetelmien kehittäminen, yhtenäistäminen, neuvonta sekä koulutus. Ruokavirastossa tehdään myös toimialaan kuuluvia aistinvaraisia tutkimuksia kiistatilanteissa.

Valvontaan kuuluvat tutkimukset, kuten EU-tukivalvontaan liittyvät elintarvikenäytteiden aistinvaraiset laadunarvioinnit, muodostavat oleellisen osan Ruokaviraston aistinvaraisesta analytiikasta. Aistinvaraisia tutkimuksia tehdään myös tilauksesta ja säännöllisiin tutkimussopimuksiin perustuen. 

Osalla aistinvaraisista menetelmistä on ollut akkreditointi vuodesta 1993 lähtien.

Ulkopuolisella rahoituksella tehtävät aistinvaraiset tutkimusprojektit ovat osa Ruokaviraston toimintaa. 

Ruokavirasto osallistuu myös kansainväliseen aistinvaraisten menetelmien kehitystyöhön kuten Nordisk Metodikkomité for Næringsmidler (NMKL), International Organization for Standardization (ISO), International Dairy Federation (IDF). 

Yhteyshenkilö

  • Tiina Ritvanen, p. 040 489 3415