Ruokamyrkytyksiä aiheuttavat bakteerit voivat tuottaa kasvaessaan myrkyllisiä aineita eli toksiineita joko elintarvikkeessa tai ihmisen suolistossa. Ruokaviraston mikrobiologian yksikkö tutkii enterotoksiineja laboratorioiden lähettämistä bakteeriviljelmistä ja elintarvikenäytteistä
Bacillus cereus
- Ripulienterotoksiinin tuoton osoittaminen bakteeriviljelmistä käänteisellä passiivisella lateksiagglutinaatio-menetelmällä.
- Emeettisen toksiinin eli kereulidin osoittaminen siittiökokeella bakteeriviljelmistä ja määrittäminen kemiallisella menetelmällä elintarvikenäytteistä yhteistyössä Ruokaviraston kemian ja toksikologian tutkimusyksikön kanssa.
Clostridium perfringens
- Toksiinigeenin (cpe) osoittaminen bakteeriviljelmistä PCR-menetelmällä.
Koagulaasipositiiviset stafylokokit
- Stafylokokkienterotoksiinien (A, B, C, D ja E) osoittaminen bakteeriviljelmistä ja elintarvikenäytteistä VIDAS-menetelmällä.
Yhteyshenkilö