Valtion aluehallinto uudistuu vuodenvaihteessa 2025‒26. Eläinten terveyttä ja hyvinvointia sekä elintarvikkeita koskevat aluehallintovirastojen tehtävät siirtyvät 1.1.2026 alkaen Ruokavirastoon. Muutokseen liittyen sivustolla voi olla puutteita tammikuun ensipäivinä. Lisäksi maaseudun kehittämisen ja maa- ja elintarviketalouden tehtävät siirtyvät ELY-keskuksista elinvoimakeskuksiin, mikä aiheuttaa katkon maaseudun kehittämistukien asiointiin 1.‒7.1.2026.

Tunnistukset ja tyypitykset

Ruokaviraston mikrobiologian yksikössä tunnistetaan ja tyypitetään elintarvikelaboratorioiden lähettämiä virus- ja bakteerikantoja.

Virusten tyypitykset

  • Elintarvikelaboratorioiden lähettämät virukset elintarvikevälitteisistä epidemioista

Biokemialliset tunnistukset

  • Elintarvikelaboratorioiden ja teollisuuden lähettämät, lähinnä patogeenisiksi epäillyt bakteerikannat

Serotyypitykset

  • Listeria monocytogenes -, Escherichia coli (EHEC/VTEC/STEC) O157-, O145-, O111-, O103- ja O26- ja Yersinia enterocolitica -bakteerit.

Genotyypitykset

  • L. monocytogenes, E. coli O157, Y. enterocolitica, Y. pseudotuberculosis ja termofiiliset kampylobakteerit -ruokamyrkytysten lähteiden jäljittäminen
  • L. monocytogenes -elintarviketuotantolinjojen prosessikontaminaatioiden selvittäminen

Muut tutkimukset

  • EHEC/VTEC/STEC: virulenssigeenien (stx1-, stx2-, eae ja hlyA) osoittaminen PCR-menetelmällä Y. enterocolitica ja Y. pseutotuberculosis: biotyypitys ja virulenssigeenien (ail, virF ja inv) osoittaminen PCR-menetelmällä
  • Vibrio parahaemolyticus: virulenssigeenien (tdh ja trh) osoittaminen PCR-menetelmällä

Yhteyshenkilöt:

Virusten tyypitykset:

Muut tunnistukset ja tyypitykset:

Maria Hautaniemi, erikoistutkija

Mikrobiologian yksikkö

  • Listeria monocytogenes -bakteeri, bakteerikantojen tyypittäminen kokogenomisekvensointimenetelmällä
  • Muut tunnistukset ja tyypitykset

 

 

 

Sivu on viimeksi päivitetty 10.11.2023