Ruokaviraston mikrobiologian yksikkö analysoi elintarvike- ja pintanäytteistä elintarvikevälitteisiä viruksia. Tällä hetkellä näytteistä analysoidaan pääasiassa noroviruksen genoryhmiä I ja II (GI ja GII) sekä hepatiitti A -virusta standardimenetelmällä (ISO 15216-2:2019), joka on akkreditoitu pintanäytteille, simpukoille sekä marjoille, hedelmille ja vihanneksille.
Epidemiaselvitystilanteissa Ruokavirasto tutkii elintarvikenäytteistä myös hepatiitti E-virusta ja sapovirusta.
Epidemianäytteet
Ruokavirasto tutkii maksutta valvontaviranomaisen ottamat elintarvike- ja pintanäytteet, jotka liittyvät epäilyyn elintarvikevälitteisestä viruksen aiheuttamasta epidemiasta.
HUOM! Maksuttoman tutkimuksen ehtona on kuitenkin elintarvikelainsäädännön velvoittaman epäilyilmoituksen tekeminen RYMY-järjestelmään. Ruokavirasto ei tee maksuttomia ruokamyrkytysten selvityksiin liittyviä tutkimuksia alihankintana muille laboratorioille, minkä vuoksi tutkimuksen tilaajana tulee aina olla kunnallinen elintarvikevalvontaviranomainen (valvontayksikkö), jonka valvonta-alueelta näytteet on otettu. Näytteiden mukana tulee toimittaa valvontayksikön huolellisesti täyttämä Ruokaviraston oma näytelähete.
Epidemianäytteiden toimittamisesta (mm. näytteenotto-ohje ja näytelähetteet) annetaan tarkempia ohjeita valvontaviranomaisille ja laboratorioille tarkoitetussa Ruokaviraston extranetin Pikantin työtilassa, johon elintarvikevalvontaviranomaisilla on automaattiset käyttöoikeudet ja johon laboratoriot voivat hakea käyttöoikeuksia.
Muut näytteet
Ruokavirastoon voi joissakin tapauksissa toimittaa tutkittavaksi myös muita elintarvike- ja pintanäytteitä kuten yritysten omavalvontanäytteitä, valvontaviranomaisten projektinäytteitä tai näytteitä, jotka liittyvät muun kuin elintarvikkeen välityksellä leviävään epidemiaan. Nämä tutkimukset ovat asiakkaalle maksullisia Ruokaviraston hinnaston mukaisesti.
Tällaisten näytteiden toimittamisesta on sovittava hyvissä ajoin etukäteen yhteyshenkilön kanssa.
Lisätietoa virustutkimuksista sekä näytteenottoon ja lähettämiseen liittyvistä asioista antavat yhteyshenkilöt.
Yhteyshenkilöt
-
- sijainen: