Virustutkimukset

Ruokaviraston virologian yksikkö vastaanottaa analysoitavaksi elintarvike- ja pintanäytteitä, joista halutaan tutkia viruksia. Tällä hetkellä näytteistä pystytään analysoimaan noroviruksen genoryhmät I ja II (GI ja GII) sekä hepatiitti A -virus. Myöhemmin näytteistä pystyttäneen osoittamaan myös hepatiitti E -virus (tästä informoidaan erikseen tällä sivustolla).

Ruokavirasto käyttää virustutkimuksissa standardimenetelmää (ISO 15216-2:2019), jonka toimivuutta on testattu pintanäytteille, simpukoille sekä marjoille, hedelmille ja vihanneksille. 

Epidemianäytteet

Virologian yksikkö tutkii maksutta valvontaviranomaisen ottamat elintarvike- ja pintanäytteet, jotka liittyvät epäilyyn elintarvikevälitteisestä viruksen aiheuttamasta epidemiasta.
HUOM! Maksuttoman tutkimuksen ehtona on kuitenkin elintarvikelainsäädännön velvoittaman epäilyilmoituksen tekeminen RYMY-järjestelmään. Ruokavirasto ei tee maksuttomia ruokamyrkytysten selvityksiin liittyviä tutkimuksia alihankintana muille laboratorioille, minkä vuoksi tutkimuksen tilaajana tulee
aina olla kunnallinen elintarvikevalvontaviranomainen (valvontayksikkö), jonka valvonta-alueelta näytteet on otettu. Näytteiden mukana tulee toimittaa valvontayksikön huolellisesti täyttämä Ruokaviraston oma näytelähete.

Näytteeksi voi toimittaa mitä tahansa elintarvikkeita, jos on vahva epäilys siitä, että kyseinen elintarvike on välittänyt virustartuntaa. Pintanäytteitä otetaan keittiö- ja tuotantoympäristön sekä pakkaamattomia elintarvikkeita käsittelevän henkilökunnan sosiaalitilojen pinnoilta.

Näytteet otetaan ja lähetetään Näytteenotto-ohjeen mukaisesti. Lähettäjä vastaa näytteiden oikeanlaisesta pakkaamisesta sekä lähetyskustannuksista.

Lähete elintarvike- ja pintanäytteiden lähettämiselle löytyy Lähetteet ja lomakkeet –sivustolta.

Pintanäytteiden ottamista varten voi tilata näytteenottovälineitä alla olevien yhteystietojen kautta.

Muut näytteet

Virologian yksikköön voi toimittaa tutkittavaksi myös muita elintarvike- ja pintanäytteitä kuten yritysten omavalvontanäytteitä, valvontaviranomaisten projektinäytteitä tai näytteitä, jotka liittyvät muun kuin elintarvikkeen välityksellä leviävään epidemiaan. Nämä tutkimukset ovat asiakkaalle maksullisia Ruokaviraston hinnaston mukaisesti. 

Näytteet otetaan ja toimitetaan lähtökohtaisesti epidemianäytteille tarkoitetun ohjeistuksen mukaisesti (linkki yllä). Näytteiden tiedot kirjataan kuitenkin omalle erilliselle lähetteelle.

Pintanäytteiden ottamista varten tilataan näytteenottovälineet alla olevan ohjeistuksen mukaisesti. Näytteenottovälineet sisältyvät tutkimusmaksuun.

Lisätietoa virustutkimuksista sekä näytteenottoon ja lähettämiseen liittyvistä asioista antavat yhteyshenkilöt.

Yhteyshenkilöt

  • Maija Summa, puhelin 050 517 1267, s-posti: etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi
  • Maria Hautaniemi, puhelin 050 564 3046, s-posti: etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi
  • Tuija Kantala, puhelin 050 323 6050, s-posti: etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi

Päivystävä laboratoriohenkilökunta ma - pe kello 8 - 16.15, puhelin 050 336 6563

Näytteenottovälineiden tilaaminen (pintanäytteet)

Näytteenottovälineitä voi tilata sähköpostilla osoitteesta tilaukset@ruokavirasto.fi
Tilausviestissä ilmoitetaan haluttu näyteputkien määrä kappaleina sekä toimitusosoite. Näyteputken mukana toimitetaan aina myös näytteenottopuikko.

Näytteenottovälineitä voi myös noutaa Ruokaviraston lähettämöstä. Noudosta on hyvä ilmoittaa etukäteen yllä mainittuun sähköpostiosoitteeseen. Kiireisessä tapauksessa välineitä voi noutaa myös ennalta ilmoittamatta. Välineitä pyritään pitämään saatavilla aina vähintään 10 kappaletta. Jos kiireisessä tapauksessa tarvitaan enemmän kuin 10 näyteputkea, tarpeesta on hyvä ilmoittaa päivystävän laboratoriohenkilökunnan puhelimeen.

Sivu on viimeksi päivitetty 5.11.2019