Virustutkimukset

Ruokaviraston mikrobiologian yksikkö vastaanottaa analysoitavaksi elintarvike- ja pintanäytteitä, joista halutaan tutkia viruksia. Tällä hetkellä näytteistä pystytään analysoimaan noroviruksen genoryhmät I ja II (GI ja GII) sekä hepatiitti A -virus. Myöhemmin näytteistä pystyttäneen osoittamaan myös hepatiitti E -virus (tästä informoidaan erikseen tällä sivustolla).

Ruokavirasto käyttää virustutkimuksissa standardimenetelmää (ISO 15216-2:2019), joka on akkreditoitu pintanäytteille, simpukoille sekä marjoille, hedelmille ja vihanneksille. 

Epidemianäytteet

Ruokavirasto tutkii maksutta valvontaviranomaisen ottamat elintarvike- ja pintanäytteet, jotka liittyvät epäilyyn elintarvikevälitteisestä viruksen aiheuttamasta epidemiasta.
HUOM! Maksuttoman tutkimuksen ehtona on kuitenkin elintarvikelainsäädännön velvoittaman epäilyilmoituksen tekeminen RYMY-järjestelmään. Ruokavirasto ei tee maksuttomia ruokamyrkytysten selvityksiin liittyviä tutkimuksia alihankintana muille laboratorioille, minkä vuoksi tutkimuksen tilaajana tulee
aina olla kunnallinen elintarvikevalvontaviranomainen (valvontayksikkö), jonka valvonta-alueelta näytteet on otettu. Näytteiden mukana tulee toimittaa valvontayksikön huolellisesti täyttämä Ruokaviraston oma näytelähete.

Näytteeksi voi toimittaa mitä tahansa elintarvikkeita, jos on vahva epäilys siitä, että kyseinen elintarvike on välittänyt virustartuntaa. Pintanäytteitä otetaan keittiö- ja tuotantoympäristön sekä pakkaamattomia elintarvikkeita käsittelevän henkilökunnan sosiaalitilojen pinnoilta.

Näytteet otetaan ja lähetetään Näytteenotto-ohjeen mukaisesti. Lähettäjä vastaa näytteiden oikeanlaisesta pakkaamisesta sekä lähetyskustannuksista.

Lähete elintarvike- ja pintanäytteiden lähettämiselle löytyy Lähetteet ja lomakkeet –sivustolta.

Pintanäytteiden ottamista varten voi tilata näytteenottovälineitä alla olevien yhteystietojen kautta.

Muut näytteet

Ruokavirastoon voi toimittaa tutkittavaksi myös muita elintarvike- ja pintanäytteitä kuten yritysten omavalvontanäytteitä, valvontaviranomaisten projektinäytteitä tai näytteitä, jotka liittyvät muun kuin elintarvikkeen välityksellä leviävään epidemiaan. Nämä tutkimukset ovat asiakkaalle maksullisia Ruokaviraston hinnaston mukaisesti. 

Näytteet otetaan ja toimitetaan lähtökohtaisesti epidemianäytteille tarkoitetun ohjeistuksen mukaisesti (linkki yllä). Näytteiden tiedot kirjataan kuitenkin omalle erilliselle lähetteelle.

Pintanäytteiden ottamista varten tilataan näytteenottovälineet alla olevan ohjeistuksen mukaisesti. Näytteenottovälineet sisältyvät tutkimusmaksuun.

Lisätietoa virustutkimuksista sekä näytteenottoon ja lähettämiseen liittyvistä asioista antavat yhteyshenkilöt.

Yhteyshenkilöt

Näytteenottovälineiden tilaaminen (pintanäytteet)

Näytteenottovälineitä voi tilata maksutta sähköpostilla osoitteesta tilaukset@ruokavirasto.fi
Tilausviestissä ilmoitetaan haluttu näyteputkien määrä kappaleina sekä toimitusosoite. Näyteputken mukana toimitetaan aina myös näytteenottopuikko.

Näytteenottovälineitä voi myös noutaa Ruokaviraston lähettämöstä. Noudosta on hyvä ilmoittaa etukäteen yllä mainittuun sähköpostiosoitteeseen. Kiireisessä tapauksessa välineitä voi noutaa myös ennalta ilmoittamatta. Välineitä pyritään pitämään saatavilla aina vähintään 10 kappaletta. Jos kiireisessä tapauksessa tarvitaan enemmän kuin 10 näyteputkea, tarpeesta on hyvä ilmoittaa yhteyshenkilöille puhelimitse.

Sivu on viimeksi päivitetty 10.11.2023