Lajikeaitouden tilaustutkimukset

Yleisistä näytteen toimitusohjeista poiketen lajikeanalyyseihin riittää noin 1 desilitran näyte kustakin tarkastettavasta erästä.  

Teemme tilauksesta lajikeaitousanalyyseja kauran, ohran, vehnän ja herneen siemenille. Analyyseja on kahdenlaisia:

Lajikeaitousmääritys

Määrityksessä selvitetään, oliko siemenviljelyksen esikasvina ollut kasvusto samaa lajiketta kuin siemenviljelys eli kelpaako se esikasviksi. Tilaa tämä, jos olet siemenviljelijä ja viljelystarkastaja tai viljelyksen tarkastuttaja (siemenliike tai -pakkaaja) on kehottanut sinua tilaamaan analyysin. Ota näyte esikasvina olleen kasvuston sadosta. Kirjoita tilaustutkimuslomakkeeseen tai muuhun saatekirjeeseen lajikkeen nimi ja tilattavaksi analyysiksi ”Esikasvin lajikeaitousmääritys”.

Itsepölytteisten lajien lajikemääritys

Määrityksessä selvitetään, vastaako näyte tuntomerkeiltään tiettyä lajiketta. Analyysi sopii käytettäväksi esimerkiksi silloin, kun et ole varma, mitä lajiketta on tullut varastoitua mihinkin siiloon tai epäilet, että siilon ylä- ja alaosassa on eri lajiketta. Analyysin tekemiseksi tarvitsemme tiedon siitä, mitä kaikkia kyseisen lajin lajikkeita näyte saattaisi olla. Tarkastamme samalla hinnalla kaikki asiaan liittyvät näytteet eli esimerkiksi näytteet kaikista samaa lajia sisältävistä siiloista, joiden lajikkeesta et ole varma. Merkitse näytteet selvästi siilon numerolla tai muulla vastaavalla tunnisteella. Kirjoita tilaustutkimuslomakkeeseen tai muuhun saatekirjeeseen tilattavaksi analyysiksi ”Lajikemääritys” ja luettele kaikki lajikkeet, joita näytteet voisivat olla. 

Valitettavasti kaikki lajikeparit eivät eroa toisistaan, koska niiden siemenominaisuudet ovat liian samanlaiset. Tämän vuoksi erottuvuus kannattaa varmistaa meiltä ennen kuin lähetät näytteitä. Lisätietoja saat sähköpostitse osoitteesta kaarina.paavilainen@ruokavirasto.fi tai puhelimitse Kaarina Paavilainen/040 833 2480.

Sivu on viimeksi päivitetty 6.4.2023