Siementen laatutilastot

Ajantasaiset itävyystulokset ja itävyysvaatimusten täyttävien osuudet sekä aikaisempien tarkastuskausien tulokset havainnollisin kuvin ovat nähtävissä Ruokaviraston avoimessa tiedossa.

Ruokaviraston avoin tieto siementen laadusta

Kasvukausi 2020 tuotti tavanomaisesti itävää kylvösiementä

8.9.2021

Kylvösiementen keskimääräiset itävyys- ja muut laatutulokset Ruokaviraston siemenlaboratoriosta tarkastuskaudelta 2020–2021 ovat valmistuneet. Kevätviljojen keskimääräiset itävyydet osoittavat, että kesä 2020 tuotti tavanomaisesti itävää satoa. Ainoastaan ohran keskimääräiset itävyydet olivat tavanomaisia alhaisempia. Herneellä ja härkäpavulla viime kasvu- ja korjuukausi oli haastavampi, ja niiden keskimääräiset itävyydet olivat viime kausia alhaisempia. Heinistä timotein keskimääräinen itävyys oli korkein sitten kauden 2013-2014 ja nurminadalla itävyyslaatu oli tavanomainen. 

Sertifiointia varten tarkastettujen peitattujen kevätviljojen keskimääräiset itävyydet olivat 91 prosenttia tai yli ja peittaamattomilla näytteillä vähintään 90 prosenttia. Peitatun ohran ja kauran keskimääräinen itävyys oli 92,9 ja 94,9 prosenttia, kevätvehnän 91,6 prosenttia. Peitatun kauran keskimääräinen itävyys oli samaa hyvää tasoa kuten edelliselläkin tarkastuskaudella, ohralla ja kevätvehnällä itävyys oli hiukan alhaisempi. Peittaamattomien kevätviljojen keskimääräiset itävyydet olivat samalla tasolla kuin viime kaudella. Peittaamattoman kauran keskimääräinen itävyys oli 94,7 prosenttia. Kaura tuotti jälleen kerran tasaisinta itämislaatua kevätviljoista. 

Hernenäytteiden, jotka on tarkastettu sertifiointia varten, keskimääräinen itävyys oli 82,2 prosenttia ja härkäpavun 83,2 prosenttia. Kummankin lajin keskimääräinen itävyys oli edellistä kautta alhaisempi. Heinistä timotein keskimääräinen itävyys oli 93,2 prosenttia ja nurminadan 89,5 prosenttia. Rypsin keskimääräinen itävyys oli 92,3 prosenttia ja rapsin 90,1 prosenttia.

Siemenlain mukaan viljojen vähimmäisitävyysvaatimus on 85 prosenttia sekä heinien, öljy- ja palkokasvien 80 prosenttia. Itävyysvaatimusten täyttävien näytteiden osuus kevätviljoista ohralla ja kevätvehnällä oli hiukan alhaisempi ja kauralla hiukan korkeampi edelliseen kauteen verrattuna. Kauralla itävyysvaatimusten täyttävien näytteiden osuus oli useassa maakunnassa 100 prosenttia, mikä tarkoittaa sitä, ettei yhtään erää niissä hylätty itävyyden takia. Myös timoteillä itävyysvaatimusten täyttävien näytteiden osuus oli parempi edelliseen kauteen verrattuna.

Tilaustutkimusnäytteiden, joita ovat pakkaamoiden raakaerä- ja viljelijöiden TOS-siemennäytteet, keskimääräiset itävyydet kauralla ja kevätvehnällä olivat edellistä kautta korkeammat. Peitatun ohran keskimääräinen itävyys oli samaa tasoa ja peittaamattomalla ohralla hiukan alhaisempi edelliseen kauteen verrattuna.  

Siemenlaboratoriossa tutkittiin sertifiointia varten tarkastettavia näytteitä ja tilaustutkimusnäytteitä reilu 5 800 kappaletta. Näistä sertifiointinäytteitä oli noin 80 prosenttia. Kokonaisnäytemäärästä ohranäytteiden osuus oli 30 prosenttia ja kauranäytteiden 23 prosenttia. Seuraavaksi eniten tutkittiin kevätvehnää ja timoteitä. Näytemäärä oli samaa tasoa edelliseen kauteen verrattuna. Itämislepoa havaittiin tarkastuskaudella jonkin verran, joten itämislevon murtamiseen käytettävää gibberelliinihappoa käytettiin viljoilla maaliskuun alkuun saakka.  

 

Katso Siementen laatu -portaalin esittelyvideo YouTube-tililtämme.

Sertifioitu siemen on tarkastettua

Markkinoilla oleva sertifioitu siemen on varma valinta. Jokaisesta siemenerästä on varmistettu kenttäkokeissa, viljelystarkastuksessa ja laboratorioanalyysein virallisesti otetuista näytteistä, että erä on ilmoitettua lajiketta, siinä ei esiinny hukkakauraa ja siemenen laatu on kunnossa. Sertifioidun siemenen jokaisessa pakkauksessa on vakuustodistus. Laadukas siemen on puhdasta vieraista lajeista ja hyvin itävää. Itävyystulos kertoo itämispotentiaalin hyvissä oloissa. Siemenessä ei ole raja-arvot ylittäviä määriä siemenlevintäisiä kasvitauteja tai siemenerä peitataan niihin tehoavalla peittausaineella.

Oman tilan siemeneksi aiotun sadon käyttökelpoisuus kannattaa selvittää aina. Tilan oman kylvösiemenen tarkastus kerrotaan, kuinka itävyyden ja 1000 siemenen painon voi selvittää omatoimisesti tilatasolla. Siemenlaboratorio tutkii myös viljelijänäytteitä. Laboratoriotutkimukset ovat maksullisia, hinnasto (xlsx). 

Sivu on viimeksi päivitetty 8.9.2021