Siementen laatutilastot

Ajantasaiset itävyystulokset ja itävyysvaatimusten täyttävien osuudet sekä aikaisempien tarkastuskausien tulokset havainnollisin kuvin ovat nähtävissä Ruokaviraston avoimessa tiedossa.

Ruokaviraston avoin tieto siementen laadusta

Kylvösiemenen itävyyslaatu on erinomaista

7.12.2022

Tarkastuskaudella 2022–2023 tässä vaiheessa tarkastukseen tulleiden kylvösiemennäytteiden itävyydet ovat olleet hyviä tai jopa erinomaisia. Ruokaviraston siemenlaboratorioon on marraskuun loppupuolelle mennessä tullut noin 2 000 sertifiointia varten tarkastettaviksi toimitettua näytettä ja tilaustutkimusnäytettä. Hernenäytteitä on tarkastettu ennätysmäärä.

Lue lisää syksyn tuloksista uutisestamme. 

Tarkastuskausi alkaa aina 1. heinäkuuta ja päättyy 30. kesäkuuta seuraavana vuonna.

 

Katso Siementen laatu -portaalin esittelyvideo YouTube-tililtämme.

Sertifioitu siemen on tarkastettua

Markkinoilla oleva sertifioitu siemen on varma valinta. Jokaisesta siemenerästä on varmistettu kenttäkokeissa, viljelystarkastuksessa ja laboratorioanalyysein virallisesti otetuista näytteistä, että erä on ilmoitettua lajiketta, siinä ei esiinny hukkakauraa ja siemenen laatu on kunnossa. Sertifioidun siemenen jokaisessa pakkauksessa on vakuustodistus. Laadukas siemen on puhdasta vieraista lajeista ja hyvin itävää. Itävyystulos kertoo itämispotentiaalin hyvissä oloissa. Siemenessä ei ole raja-arvot ylittäviä määriä siemenlevintäisiä kasvitauteja tai siemenerä peitataan niihin tehoavalla peittausaineella.

Oman tilan siemeneksi aiotun sadon käyttökelpoisuus kannattaa selvittää aina. Tilan oman kylvösiemenen tarkastus kerrotaan, kuinka itävyyden ja 1000 siemenen painon voi selvittää omatoimisesti tilatasolla. Siemenlaboratorio tutkii myös viljelijänäytteitä. Laboratoriotutkimukset ovat maksullisia, hinnasto (xlsx). 

Sivu on viimeksi päivitetty 7.12.2022