Ruokaviraston asiointipalveluja huolletaan 21.11.2025 kello 16.15 alkaen. Lue lisää

Nimettyjen laboratorioiden auditoinneissa tehtiin vain vähän havaintoja puutteista

21. marraskuuta 2025

Ruokavirasto valvoo nimeämiään ja hyväksymiään laboratorioita vuosittaisen auditointisuunnitelman mukaan. Vuonna 2025 seurattiin laboratorioiden vertailumittausmenestystä, akkreditoinnin voimassaoloa ja pätevyysalueita sekä salmonellan kuukausi-ilmoitusten jättämistä. Lisäksi Ruokavirasto auditoi zoonoosiseurantaan osallistuvien laboratorioiden käytäntöjä näytteiden tutkimisessa ja trikiinilaboratorioiden käytäntöjä tulosten kirjaamisessa ja ilmoittamisessa.

Vertailumittauksiin osallistutaan ahkerasti

Vertailumittausseurannan mukaan laboratoriot osallistuivat vertailumittauksiin ahkerasti vuonna 2024. Ruokaviraston vertailulaboratorion arvioimat lakisääteisten tutkimusten vertailumittaustulokset osoittivat menetelmien luotettavuutta ja tulosten oikeellisuutta ja epätyydyttävien tulosten johdosta oli toteutettu aktiivisesti korjaavia toimenpiteitä.

Ruokaviraston järjestämässä Trichinellan vertailumittauksessa kaksi laboratoriota epäonnistui ensimmäisellä kierroksella. Vertailulaboratorio muistuttaakin laboratorioita mm. sulamisjäännösten seurannan, riittävien huuhteluiden ja tarpeellisten laimennuskertojen tärkeydestä trikiinitutkimuksessa.

Ruotsin SVA:n (Valtion eläinlääketieteellinen laitos) järjestämään ulostesalmonellan vertailumittaukseen osallistui tänä vuonna 6 suomalaista nimettyä laboratoriota. Kaikki saivat vertailusta hyväksytyn tuloksen. Salmonellalaboratoriot osallistuvat vertailuihin todella aktiivisesti. Sen sijaan salmonellavalvontaohjelman kuukausi-ilmoitusten jättämisessä salmonellalaboratoriot eivät aina noudata ohjeistettua aikataulua: Ruokavirasto antoi yli 3/5 laboratorioista muistutuksen kuukausi-ilmoituksen myöhästymisestä vuoden 2025 aikana. Pääsääntöisesti puuttuvat ilmoitukset toimitettiin muistutuksen jälkeen. Kuukausi-ilmoitukset tulee ohjeistuksen mukaan jättää Patogenixiin näytteen vastaanottokuukautta seuraavan kuukauden loppuun mennessä.

Muista toimittaa uusin akkreditointipäätös ja pätevyysalue Ruokavirastoon

Muutoksista akkreditoidussa pätevyysalueessa kuten menetelmäviitteiden päivittymisestä tai uusista ja poistuneista menetelmistä laboratoriot ilmoittivat Ruokavirastoon kohtalaisen hyvin. Ruokavirasto pyysi vuoden aikana joitakin laboratorioita päivittämään rekisteritietojaan, jos huomattiin nimeämisen ja hyväksynnän piiriin kuuluneiden menetelmien akkreditoinnissa puutteita tai muutoksia. Laboratorioiden tulee Finasin arvioinnin jälkeen toimittaa Ruokavirastoon uusi akkreditointipäätös, pätevyysalue sekä kokoava katsaus. Vain harva laboratorio toimitti arviointiasiakirjat oma-aloitteisesti Ruokavirastoon. Pätevyysalueita seurataan Ruokavirastossa pistokoeluonteisesti.

Zoonoosiseurannan ohjeistusta tarkennetaan näytteiden tutkimuskelpoisuuden varmistamiseksi

Ruokavirasto toteutti tänä vuonna auditoinnin STEC- ja kampylobakteeriseurantaan liittyvien näytteiden tutkimisesta. Auditoinnissa todettiin kaksi poikkeamaa, jotka liittyivät liian pitkään säilytettyjen näytteiden tutkimiseen. Lisäksi tehtiin havaintoja näytteiden lämpötila- ja säilytysvaatimusten seurantaan liittyvistä puutteista, vaihtelevista tai riskialttiista käytännöistä mikrobikantojen toimittamisessa Ruokavirastoon sekä viranomaisohjeistuksen puutteista. Auditoinnin jatkotoimenpiteinä pyydettiin laboratorioista selvitystä/korjaavia toimenpiteitä. Lisäksi tullaan tarkentamaan Ruokaviraston ohjeistusta zoonoosivalvonnasta sekä mikrobikantojen toimittamisesta ja annetaan suosituksia näytteiden lämpötilahallinnasta, jonka puutteisiin kiinnitettiin huomiota myös kesällä komission Suomessa suorittamalla auditoinnilla.