Patogenixin käyttöliittymää päivitettiin uusilla ominaisuuksilla

27. helmikuuta 2024

Patogenixin käyttöliittymää päivitettiin helmikuun alussa. Päivityksen myötä laboratoriotunnuksilla kirjautujan näkymään tuli muutoksia kahteen asiaan:

  1. Jos käyttäjätunnuksen salasanaa ei ole vaihdettu vuoden sisällä, kirjautumisen jälkeen sivulla näkyy muistutus salasanan vaihtamisesta sekä linkki Patogenixin sivulle, jossa vaihdon voi tehdä.
  2. Salmonella kuukausi-ilmoituslomaketta on täydennetty validointisäännöillä. Tarkoituksena on estää virhesyöttöjä ja varmistaa täytettävien tietojen oikeellisuus. Käyttöön otettavia validointisääntöjä ovat mm.
    1. Tutkittuja näytteitä tulee olla enemmän tai yhtä paljon kuin positiivisia näytteitä
    2. Kohdissa 2.1, 2.2, 3.1 ja 3.2 lisänäyteriveille voidaan täyttää tietoja vain, jos säännöllisten näytteiden riveille on täytetty positiivia. (Lisänäytteitä tutkitaan vain positiivisen jälkeen.)
    3. Kohdissa 2.2 ja 3.2 tutkittuja näytteitä tulee olla enemmän tai yhtä paljon kuin tutkittuja eriä.

Mikäli lomakkeella on validointisääntöjen vastainen virhe, Patogenix antaa ilmoituksen asiasta lomakkeen yläreunaan kuukausi-ilmoitusta tallennettaessa. Virheilmoitus kertoo kohdan, jota virhe koskee sekä virheen tyypin, esimerkiksi:

3.1 / Kotimaisen lihan näytteet / Leikkaamon näytteet / Säännölliset lihapala-/lihamurskanäytteet / Lihasiat: Positiivisia näytteitä ei voi olla enemmän kuin tutkittuja näytteitä.

Virheen korjauksen jälkeen muistathan tallentaa ja lähettää ilmoituksen.

Lisätietoja: Paula Hietanen, Ruokavirasto, zoonoosi.valvontaohjelmat@ruokavirasto.fi