Ruokaviraston laboratoriopalvelut (Ruokaviraston laboratoriot) diagnosoivat eläin- ja kasvitauteja sekä tekevät elintarvikkeiden, rehujen, lannoitteiden ja kasvien laboratoriotutkimuksia. Laboratoriot tarjoavat myös näihin liittyvää asiantuntijatoimintaa.
Laboratorio- ja asiantuntijapalveluja tarjotaan sekä viranomaisille että yksityisille asiakkaille.
Laboratoriot tekevät lisäksi tieteellistä tutkimusta ja osallistuvat alallaan kansalliseen ja kansainväliseen yhteistyöhön.
Ruokaviraston laboratoriot toimivat kansallisina vertailulaboratoriona elintarvike- ja rehututkimusten sekä eläintautitutkimusten ja kasvitutkimusten aloilla.
Laboratoriot vastaavat EU:n ja kansallisen lainsäädännön edellyttämien laajojen valvonta- ja seurantaohjelmien laboratorioanalyyseistä. Näitä ohjelmia ovat muun muassa antibioottiresistenssin seuranta, vierasainevalvontaohjelma, eläintautien seurantaohjelmat, eläimistä ihmisiin tarttuvien tautien (zoonoosien) seuranta eläimissä ja elintarvikkeissa sekä kasvitautien seurantaohjelmat.
Ruokaviraston laboratoriopalveluissa työskentelee 260 henkilöä ja laboratoriotoimintaa on kuudella paikkakunnalla (Helsinki, Loimaa, Kuopio, Oulu, Seinäjoki ja Lappeenranta).
Laboratoriotoiminnan laatu
Ruokaviraston laboratoriot noudattavat toiminnassaan standardin ISO/IEC 17025 mukaista laatu- ja toimintajärjestelmää. Laboratoriotoiminnan pätevyys ja tulosten oikeellisuus on osoitettu kansainvälisten kriteerien mukaisella arvioinnilla ja akkreditoinnilla, jonka on myöntänyt FINAS (Finnish Accreditation Services) -akkreditointipalvelu. FINAS on riippumaton toimija, jonka suorittamat akkreditoinnit ovat EU-asetusten sekä eurooppalaisten ja kansainvälisten tunnustamissopimusten mukaisia.
Ruokaviraston FINAS-akkreditointitunnus on T014. Laboratorioissa on yli 150 kemian, kasvianalytiikan, mikrobiologian, bakteriologian, virologian ja parasitologian päteväksi todettua, akkreditoitua tutkimusmenetelmää. Voimassa oleva akkreditointi ja testausmenetelmät on kuvattu pätevyysalueessa FINAS:in verkkosivuilla
Siementutkimusten osalta Ruokaviraston siemenlaboratoriolla on lisäksi ISTA-järjestön (International Seed Testing Association) myöntämä akkreditointi.
Myös Ruokaviraston hyväksymät viranomais- ja omavalvontatutkimuksia tekevät laboratoriot ovat pääsääntöisesti FINAS:in arvioimia ja/tai akkreditoimia standardin ISO/IEC 17025 mukaisesti.
Ajankohtaista laboratoriopalveluista
-
2. joulukuuta 2020
Ruokaviraston laboratorio lähettää tulokset tutkimistaan näytteistä suojatulla sähköpostilla 1.1.2021 alkaen
-
1. joulukuuta 2020
Uusi kalojen bakteeritauti todettu Suomen sisävesialueella
-
30. marraskuuta 2020
Ennakkotietoa kylvösiemenen laadusta – eniten huolta herneen itävyydestä
-
24. marraskuuta 2020
Ennakkotietoa viljasadon laadusta 2020
-
12. marraskuuta 2020
Perämeren jokien lohikuolemia tutkitaan edelleen
-
4. marraskuuta 2020
Korkeapatogeenista lintuinfluenssaa todettu Euroopassa
-
2. marraskuuta 2020
Kettuja ja supikoiria tarvitaan edelleen rabiesseurannan näytteiksi
-
16. lokakuuta 2020
Ruokavirasto pyytää lähettämään lisää CWD-näytteitä
-
7. lokakuuta 2020
Ennakkotietoa viljasadon laadusta -vehnäsadon laatu laski puintien edetessä
-
6. lokakuuta 2020
Siemenen laadusta uutta analyysitietoa julkisesti saatavilla