Mikrobiologiset riskit orgaanisten lannoitevalmisteiden käsittelyssä

Multa, kuten maaperäkin, sisältää luontaisesti paljon erilaisia mikrobeja. Legionella on luonnossa yleisesti esiintyvä bakteeri, jonka pitoisuus orgaanisissa lannoitevalmisteissa voi kasvaa merkittävästi erilaisten käsittelymenetelmien seurauksena. Legionellahavainnot ovat lisääntyneet Euroopassa merkittävästi viimeisten kymmenen vuoden aikana. Legionella voi aiheuttaa aerosolimuodossa keuhkoon päästessään hengitystieinfektioita, mutta lisäksi myös iho-, verenkierto- ja suolistoinfektioita. Legionellan aiheuttaman riskin tunnistaminen ja siltä suojautuminen on tärkeää. Legionellat sairastuttavat herkemmin riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä, mutta myös perusterveitä.

Minimoidaksesi tartuntariskin, on multien ja kompostien käsittelyssä tarpeen
• käyttää hanskoja,
• suojata käsissä olevat haavat ja rikkinäinen iho sekä
• välttää pölyävälle mullalle altistumista kostuttamalla multa ja käyttää tarvittaessa P3-tason hengityssuojainta.

Ruokaviraston ja THL:n yhteishankkeissa tutkitaan legionellabakteerien esiintymistä orgaanisissa lannoitevalmisteissa sekä valmistusprosessin ja hygienisoinnin vaikutusta siihen. Hankkeet: Legionellabakteerien esiintyminen kiertotaloustuotteissa (LEGISAFE2) ja Legionellat kasvualustoissa (LegiGrow).

Lisätietoja: tutkimusjohtaja Liisa Maunuksela liisa.maunuksela@ruokavirasto.fi ja Titta Berlin titta.berlin@ruokavirasto.fi

 

Sivu on viimeksi päivitetty 1.3.2019