Natriumin määrittämiseen elintarvikkeista uusi NMKL-menetelmästandardi

NMKL on julkaissut uuden menetelmästandardin natriumin määritykseen: Sodium (Na). Determination by capillary electrophoresis (CE) in foodstuffs. NMKL method No. 203, 2018. Menetelmä perustuu tutkija Christina Bäckmanin työhön (Evira, nyt eläkkeellä) ja sen kirjoittajina toimivat erikoistutkija Tiina Ritvanen (Ruokavirasto), professori Dag Ekeberg (NMBU, Norja) ja tutkija Leena Lilleberg (Ruokavirasto).

Natrium esiintyy luonnossa laajalti ionimuotoisena, joka on hyvin vesiliukoinen. Kun analysoidaan elintarvikkeen natriumpitoisuutta, mukana on natriumia useasta lähteestä: ruoka-aineiden luonnollinen pitoisuus, lisätty natriumsuola ja muiden lisäaineiden sisältämä natrium. Pääasiallinen aikuisen natriumlähde on ruokasuola, natriumkloridi (NaCl). EU-asetuksen (1169/2011) mukaan eräiden elintarvikkeiden suolapitoisuuden on tultava ilmi pakkausmerkinnöissä. Tämä koskee useita elintarvikkeita, kuten lastenruokia, levitteitä, leipää, keittoja sekä liha- ja kalatuotteita. Suolapitoisuus lasketaan natriumpitoisuudesta kertoimella 2,5.

Kapillaarielektroforeesi (CE) on yksinkertainen menetelmä natriumin määrittämiseen. Menetelmä on nopea, näytteen esikäsittely yksinkertainen ja eikä liuottimia tarvita kuin pieniä määriä. Natrium uutetaan näytteestä kuumalla vedellä, suodatetaan ja analysoidaan kapillaarielektroforeesilla jossa on diodirividetektori. Menetelmä soveltuu monenlaisille elintarvikkeille, kuten leipä, kasvikset ja lihatuotteet. Pienin natriumpitoisuus mikä voidaan menetelmällä määrittää, on 0,03 g/100g.

Lisätietoja: erikoistutkija Tiina Ritvanen, tiina.ritvanen@ruokavirasto.fi, p. 040 489 3415

Sivu on viimeksi päivitetty 22.3.2019