Koulutus

Ruokaviraston vertailulaboratorion järjestämästä koulutuksesta tiedotetaan vertailulaboratorion uutissivuilla ja uutiskirjeessä. Kaikki Ruokaviraston koulutukset ja niiden ilmoittautumislinkit näkyvät Tapahtumat ja koulutukset -sivulla.

Ajankohtaista laboratoriorintamalla

Ruokavirasto järjestää vuosittain yhdessä Finasin ja Valviran kanssa tapahtuman "Ajankohtaista laboratoriorintamalla", jossa käsitellään ajankohtaisia asioita liittyen elintarvikkeiden, vesien, asumisterveyden, rehujen, lannoitteiden, sivutuotteiden ja eläintautien viranomais- ja omavalvontatutkimuksiin, niissä käytettäviin menetelmiin, laboratorioiden hyväksyntämenettelyyn ja valvontaan. Koulutus on tarkoitettu Ruokaviraston hyväksymille laboratorioille, ympäristöterveydenhuollon valvontaviranomaisille ja muille aiheesta kiinnostuneille. Tilaisuus on maksuton. Ajatuksia ja ideoita esimerkiksi tapahtuman aiheisiin liittyen voi lähettää osoitteeseen laboratoriot@ruokavirasto.fi.

Tilaisuuksien materiaalit

Trikiinitutkimuskurssit

Ruokavirasto järjestää laboratoriohenkilöstölle vuosittain koulutusta trikiinitutkimusten suorittamisesta. Kursseista ilmoitetaan verkkosivuilla ja suoraan hyväksytyille laboratorioille. Tarkempia tietoja seuraavista kursseista voi kysyä  trikiinikoulutus(at)ruokavirasto.fi.

Ruokavirasto järjestää trikiinitutkimuskurssin, mikäli ainakin viisi henkilöä ilmoittautuu kurssille. Kurssi pidetään Oulussa, eläinterveystutkimuksen yksikössä, Elektroniikkatie 5, Oulu. Kurssi on maksullinen.

Trikiinitutkimuskurssi on valtioneuvoston asetuksen 152/2015 ja komission asetuksen EU 2015/1375 vaatimusten mukainen ja se sisältää luentoja, laboratoriotyöskentelyä ja kirjallisen loppukuulustelun. Lihantarkastukseen liittyviä trikiinitutkimuksia tekeviltä henkilöiltä, jotka eivät ole eläinlääkäreitä, edellytetään kurssin ja siihen liittyvän kuulustelun suorittaminen.

Trikiinitutkimuskurssille osallistuvilta henkilöiltä vaaditaan perehtyneisyyttä laboratoriotoimintaan mm. työturvallisuuden vuoksi. Osallistujilla on oltava ennen kurssille osallistumista hankittu laboratorioalan koulutus, työkokemusta tai harjoittelu/perehdytys trikiinitestauksesta ja tästä on pyydettäessä esitettävä todistus Ruokavirastolle.

Aikaisempia koulutuksia

 

Koulutuspäivä 18.3.2019: Mikrobiologisten menetelmien mittausepävarmuus

Sivu on viimeksi päivitetty 16.6.2023