Får-, get- och svinregistren förnyas

29. mars 2024

Livsmedelsverket förnyar får-, get- och svinregistret för att bättre tillgodose de förändrade behoven hos lagstiftning, intressenterna och den tekniska miljön. I det treåriga projektet genomförs nya tjänster för att användare ska kunna upprätthålla alltmer tillförlitligare registeruppgifter. Samtidigt tas i registren mer omfattande i bruk de Suomi.fi- fullmakter som Myndigheten för Digitalisering och befolkningsdata (DVV) erbjuder.

Syftet med reformen är att ersätta de nuvarande registren och införa nya användargränssnitt för hantering av lagstadgade anmälningar och beställningar av identifierare. De nya registren genomförs på basis av nötkreatursregistret som togs i bruk år 2022 och projektet utnyttjar nötkreatursregistrets funktioner och användargränssnitt med beaktande av lagstiftningens krav. De nya registren innehåller användar- och myndighetsgränssnitt samt förnyade gränssnitt för intressenterna. De nuvarande registren och gränssnitten kommer att tas ur bruk då de nya registren införs.

I samband med reformen tas Suomi.fi -serviceleden i bruk mer omfattande. Då kan djurhållare med hjälp av Suomi.fi-fullmakterna bemyndiga en person eller ett företag att anmäla eller bläddra i sina uppgifter i registret. Ibruktagandet av Suomi.fi -serviceleden och de nya gränssnittstjänstera kommer att kräva åtgärder av gränssnittets nuvarande användare. Livsmedelsverket ger senare mer information om ibruktagandet av de nya användargränssnitten och fullmakterna.

Förnyelsen inleds med får- och getregistret, vars förnyade register kommer att tas i bruk under slutet av år 2025. Förnyande av svinregistret kommer att påbörjas under år 2025 och målet är att registret tas i bruk innan slutet av år 2026.

Utvecklingen av får-, get- och svinregistren säkerställer för sin del Finlands goda djursjukdomsläge och främjar djurens välbefinnande samt livsmedelssäkerheten. Uppdaterade registeruppgifter är även en förutsättning för att utbetalning av jordbruksstöd lyckas.

Information om projektets framskridande kommer att ges på Livsmedelsverkets webbplats.

Tillägsuppgifter:

Specialexpert Jyrki Hautamäki, tel 029 520 4592, förnamn.efternamn@ruokavirasto.fi