Insekter kan under vissa förutsättningar användas som foder. Vid utfodring av sällskaps- och pälsdjur kan insekter användas på bred front, men användningen av insekter i foder för livsmedelsproducerande djur är mycket begränsad. Vid utfodring av andra livsmedelsproducerande djur än idisslare kan insekter användas som levande. Bearbetat animaliskt protein tillverkat av åtta insektsarter får också användas vid utfodring av vattenbruksdjur, svin och fjäderfä. Insekter eller insektsprotein får inte matas till idisslare. Odling av insekter och framställning av foder som härrör från sådana är verksamhet i foderbranschen som förutsätter att man registrerar sig. Tillverkning av bearbetat animaliskt protein som härrör från insekter är också verksamhet som är underställd biproduktlagstiftningen och som kräver att verksamheten godkänns. Vid utfodring av insekter som odlas till foder får inte användas matavfall eller annat avfall, dynga eller något material som inte är tjänligt som foder.
Insekter som foder
Till foder för livsmedelsproducerande djur kan för närvarande odlas åtta insektsarter: svart soldatfluga (Hermetia illucens), husfluga (Musca domestica), vanlig mjölbagge (Tenebrio molitor), stor majsbagge (Alphitobius diaperinus), hussyrsa (Acheta domesticus), bandsyrsa (Gryllodes sigillatus), jamaicasyrsa (Gryllus assimilis) och silkesmask (Bombyx mori). Som foder för sällskapsdjur och pälsdjur kan användas också andra insektsarter under förutsättning att de inte är arter som är sjukdomsalstrande, skyddade eller främmande arter som definierats som skadliga.
För användning av insekter vid utfodring av sällskaps- och pälsdjur föreligger inga hinder, men användningen som foder för livsmedelsproducerande djur är begränsad. Levande insekter kan användas för utfodring av alla djurarter med undantag för idisslare. Fett som härrör från insekter kan också användas i foder för alla djurarter. Bearbetat animaliskt protein (PAP, processed animal protein) som härrör från insekter kan användas som foder för sällskapsdjur och pälsdjur jämte vattenbruksdjur, svin och fjäderfä.
Lagstiftning om insekter som används som foder
Insekter omfattas av lagstiftning om såväl foder och biprodukter av animaliskt ursprung som förebyggande av prionsjukdomar (TSE-sjukdomar såsom galna kosjukan). Det kan hända att lagstiftningen ännu preciseras och att kraven förändras, men på odling av insekter och på framställning och användning av foder som härrör från sådana tillämpas för närvarande gällande lagstiftning.
För foder som framställts av insekter gäller de allmänna kraven i foderlagstiftningen angående verksamhet inom foderbranschen, gränsvärdena för skadliga ämnen i foder, förbjudna ämnen, tillsatser i foder, märkningar och import och export. Foder för insekter och foder som framställts av insekter får inte innehålla salmonella.
Från lagstiftningen om biprodukter av animaliskt ursprung kommer insekternas och de av sådana tillverkade produkternas kategorisering, materialen som är förbjudna vid utfodring av insekter, bearbetningsmetoderna och kraven som hänför sig till godkännandet av verksamheten.
I TSE-förordningen ingår bestämmelser om begränsningar i användningen av bearbetat animaliskt protein (PAP) vid utfodring av livsmedelsproducerande djur, särskilda krav på produktion och användning av PAP och godkännande och registrering av verksamheten.
Vid odling av insekter kan användas endast foderråvaror av vegetabiliskt ursprung, mjölk- och äggprodukter, hydrolyserat protein och gelatin erhållet från andra än idisslare, fiskmjöl och före detta livsmedel som inte innehåller kött eller fisk. Insekter får inte odlas till foder till exempel med matavfall, annat avfall eller dynga.
Registrering som foderföretagare
Alla aktörer inom foderkedjan allt från primärproduktionen till framställning, import, transport, lagring och försäljning ska registrera sig som foderföretagare. Ett undantag till detta är detaljhandel med foder för sällskapsdjur, på lantgårdar idkad småskalig odling av växter för användning som foder, utfodring av djur som inte kommer att användas som livsmedel och produktion av livsmedel för hemmabehov, verksamheter som inte behöver registreras.
I fråga om odling av insekter och produktion av foder för insekter kommer lagstiftningen ännu att preciseras, men för närvarande är läget beträffande registrering följande:
- Odling av insekter och försäljning/överlåtelse av hela insekter för användning som foder levande, djupfrysta, torkade eller malna är primärproduktionsverksamhet inom foderbranschen och företagaren ska registrera sig som primärproducent av foder hos Livsmedelsverket. En primärproducent kan själv använda insekter levande för utfodring av sina egna djur, om de är sådana djurarter som är tillåtna i lagstiftningen.
- Användning av insekter för tillverkning av en kommersiell foderråvara (såsom bearbetat animaliskt protein, fett) eller som råvara i en foderblandning är annan verksamhet än primärproduktionsverksamhet inom foderbranschen, och företagaren ska registrera sig som foderföretagare hos Livsmedelsverket. Insekter är biprodukter av animaliskt ursprung så på blanketten antecknas också vilken fodertyp som hänför sig till biprodukterna.
Kommersiell import av insekter, även levande, och produkter av sådana från tredje länder eller den inre marknaden för att användas som foder är verksamhet inom foderbranschen som förutsätter registrering hos Livsmedelsverket. Då levande insekter importeras från tredje länder, ställs på dem inga importkrav som hänför sig till djursjukdomar och inte heller artspecifika begränsningar, men de ska genomgå en veterinär gränskontroll. På import av levande insekter på den inre marknaden ställs inga djursjukdomsvillkor eller tillsynskrav.
Detaljhandel med insekter och produkter av sådana för utfodring av sällskapsdjur kräver ingen registrering. Detaljhandel med foder för produktionsdjur och transport och lagring av fodren förutsätter registrering hos Livsmedelsverket.
Registrera sig som foderföretagare eller primärproducent av foder
Verksamhet inom biproduktbranschen och s.k. godkännande enligt TSE-förordningen
Företagare som tillverkar bearbetat animaliskt protein eller fett som härrör från insekter för användning som foder, behöver ett sådant godkännande som avses i biproduktförordningen för sin verksamhet. Insektsproteinet ska tillverkas med en bearbetningsmetod som fastställts i biproduktförordningen. Företagare som använder insektsprotein vid framställning av foder för sällskapsdjur, behöver ett sådant godkännande som anläggning för tillverkning av sällskapsdjurfoder som avses i biproduktförordningen. Om ett godkännande enligt biproduktförordningen ansöks i samband med registrering.
En foderföretagare som använder bearbetat animaliskt protein som härrör från insekter för framställning av foder för vattenbruksdjur, svin eller fjäderfä, ska ansöka om ett godkännande enligt TSE-förordningen för sin verksamhet (blankett E). Under framställning, transport och lagring ska foder som innehåller insektsprotein hållas åtskilda från foder för sådana djurarter, för vilka insektsprotein inte är tillåtet, såsom idisslare, hästar och kaniner.
Primärproduktionsföretagare inom foderbranschen som vid utfodring av vattenbruksdjur, svin eller fjäderfä i sin hemmablandning använder kompletteringsfoder som innehåller insektsprotein och håller enbart vattenbruksdjur, svin, fjäderfä eller pälsdjur, registrerar sig hos Livsmedelsverket (blankett I). En gård som använder bearbetat animaliskt protein som härrör från insekter som sådant vid framställning av hemmablandningar för vattenbruksdjur, svin eller fjäderfä eller som också håller andra livsmedelsproducerande djur och av kompletteringsfoder tillverkar hemmablandningar som innehåller insektsprotein avsedda för vattenbruksdjur, svin eller fjäderfä, ska ansöka om ett godkännande (blankett I). Foder för vattenbruksdjur, svin och fjäderfä som innehåller insektsprotein ska också på lantgårdar hanteras och lagras åtskilda från foder för andra livsmedelsproducerande djur.
Insekter eller produkter som innehåller sådana får importeras från tredje länder enbart från godkända anläggningar. För bearbetat animaliskt protein som härrör från insekter ska vid import användas ett för detta ändamål avsett sundhetscertifikat.
Författningar
- Foderlagen 1263/2020, Förordningen om bedrivande av verksamhet inom foderbranschen 1266/2020
- Foderhygienförordningen (EG) nr 183/2005
- Utsläppande av foder på marknaden (EG) nr 767/2009, Förteckningen över foderråvaror (EU) nr 2017/1017
- Biproduktförordningen (EG) nr 1069/2009), Förordningen om genomförande av biproduktförordningen (EU) nr 142/2011
- TSE-förordningen (EG) nr 999/2001
- Ändringen av bilagorna till förordningen om genomförande av TSE- och biproduktförordningen (EU) 2017/893
- Ändringen av bilaga IV till TSE-förordningen (EU) 2021/1372
Mer information