På denna sida anvisning/version 12814/6, tagen i bruk 22.5.2020.
- 1 Krav på bearbetning av mjölk och andra mjölkbaserade biprodukter
- 2 Anvisningar till anläggningar inom mjölksektorn
- 3 Anvisningar till dem som transporterar, lagrar och förmedlar foder
- 4 Anvisningar till gårdarna
Allmänt
- (EY) 1069/2009, artiklarna 9 och 10
- Lagen om animaliska biprodukter 517/2015, 11 §
- (EU) 142/2011, bilaga X kapitel II avsnitt 4 del III
Som foder för djur som används vid livsmedelsproduktion kan användas en mjölkbaserad kategori 3-biprodukt som härrör från en anläggning inom mjölksektorn, detaljhandeln eller en bearbetningsanläggning. Sådana produkter är till exempel obehandlad mjölk, vassla och vassleextrakt, vasslemjöl, tvättvatten som kommit i kontakt med mjölk och surmjölk och mjölk, surmjölk, fil, yoghurt, glass och ostar som returnerats från butiker. Ovan nämnda produkter kan överlåtas som foder som sådana eller efter bearbetning. Mjölkbaserade produkter ska lagras och transporteras på påkallat sätt och de får inte orsaka fara med tanke på djurens hälsa. Mul- och klövsjukan kan till exempel smitta via mjölk.
För tillverkning av mjölkbaserade foder (såsom mjölkdrycker för kalvar) får användas endast kategori 3-biprodukter av animaliskt ursprung som härrör från produktion av produkter avsedda som människoföda. Mjölkbaserade råvaror som används vid tillverkning av foder ska vara bearbetade med sådana metoder som avses i punkt 1 a i denna anvisning. Obehandlad mjölk och material som blivit kvar i centrifuger och separatorer får till exempel inte användas vid tillverkning av foder.
Mjölk som innehåller rester av antibiotika är en kategori 2-biprodukt och får inte ens som utspädd användas vid utfodring av livsmedelsproduktionsdjur.
Dessa anvisningar, antibiotikamjölken inbegripen, tillämpas inte på användningen av mjölk som foder eller på bortskaffande av mjölk i sådana fall, då de mjölkbaserade produkterna som uppkommer används för utfodring av gårdens egna djur eller bortskaffas på gården.
1 Krav på bearbetning av mjölk och andra mjölkbaserade biprodukter
- Lagen om animaliska biprodukter 517/2015, 11 §
- (EU) 142/2011, bilaga X kapitel II avsnitt 4 del II stycke 3
- (EU) 142/2011, bilaga X kapitel II avsnitt 4 del III
- (EU) 142/2011, bilaga X kapitel II avsnitt 4 del I
Mjölk, mjölkbaserade produkter och andra biprodukter som uppkommer vid bearbetning av mjölken får i Finland användas för utfodring av livsmedelsproduktionsdjur bearbetade enligt punkterna a och b och för tillverkning av mjölkbaserade foderblandningar bearbetade enligt punkt a.
- UHT-behandling (minst 135 ºC, i minst 1 sek)
- sterilisering (minst 115 ºC, i minst 15 min eller med någon motsvarande tid- och temperaturkombination)
- pastörisering (minst 71,7 ºC i minst 15 sek eller med någon motsvarande tid- och temperaturkombination) + torkning eller sänkning av pH-värdet till under 6 i minst en timmes tid
- pastörisering (minst 71,7 ºC, i minst 15 sek eller med någon motsvarande tid- och temperaturkombination)
- då det rör sig om vassla som härrör från icke värmebehandlade mjölkprodukter: vasslan ska efter sedimenteringen av mjölken få stå i minst 16 timmar och vasslans pH-värde ska sjunka till under 6 (innan den levereras från anläggningen).
För mjölk och mjölkbaserade produkter som returnerats från butiker och som används vid utfodring av djur krävs inte på nytt någon sådan bearbetning som beskrivs i punkterna a och b, om en motsvarande bearbetning ingått i dessa produkters tillverkningsprocess.
Material som blivit kvar i centrifuger och separatorer kan levereras från en anläggning inom mjölksektorn till gårdar för att användas som foder endast, om det först värmebehandlas (70 °C, i 60 min eller 80 °C, i 30 min).
Utöver ovan nämnda bearbetningar kan också obehandlad mjölk under vissa förutsättningar levereras till gårdar för utfodring av livsmedelsproduktionsdjur (se punkt 4, Anvisningar till gårdarna). Om bearbetade och obearbetade produkter slås samman i en behållare eller annat dylikt betraktas produkten därefter som obearbetad.
Obs. Bearbetningskraven på mjölk och mjölkbaserade produkter som är avsedda för EU:s inte marknad är strängare och de har beskrivits i förordningen om genomförande av biproduktförordningen bilaga X kapitel II avsnitt 4 del I. Som undantag till detta har Finland och Sverige slutit ett inbördes avtal som gör det möjligt att använda produkter som införts från grannlandet och som bearbetats enligt punkt 1 a i anvisningen som foder.
2 Anvisningar till anläggningar inom mjölksektorn
- Foderlagen 1263/2020, 19 §
- (EG) 183/2005, artiklarna 6, 7, 9 och 11 och bilaga II
- (EU) 142/2011, bilaga VIII kapitel I
- (EU) 142/2011, bilaga X kapitel II avsnitt 4 del II stycke 3
En sådan anläggning inom mjölksektorn, som levererar mjölk, mjölkbaserade produkter och biprodukter som uppkommer vid bearbetning av mjölken för utfodring av djur, ska vara godkänd som en anläggning med stöd av livsmedelslagen (23/2006). Anläggningen ska också lämna en anmälning till Livsmedelsverket för registrering (vanligen en foderråvarutillverkare, produkttyperna Q, G3). En anläggning inom mjölksektorn kan leverera produkter som bearbetats enligt punkt 1 i denna anvisning eller obearbetade produkter för användning som foder. Produkter som bearbetats enligt punkt 1 b och obearbetade produkter kan levereras enbart till sådana gårdar, som registrerat sig hos Livsmedelsverket som användare av mjölkbaserade biprodukter. En anläggning inom mjölksektorn som tar emot obehandlad mjölk, obehandlad grädde och obehandlad vassla från andra medlemsstater i EU eller tredje länder får inte leverera obearbetade produkter eller produkter som kommit i kontakt med obearbetade produkter för utfodring av djur.
En anläggning inom mjölksektorn ska årligen lämna en anmälan till Livsmedelsverket om produkterna man levererat för användning som foder (tillverkning av foderråvaror). Begäran om årsanmälan sänds via e-post till den kontaktperson som företagaren uppgett.
Som företagare i fodersektorn ska en anläggning inom mjölksektorn tillämpa ett system för riskanalys och kritiska styrpunkter (HACCP) och iaktta kraven i bilaga II till foderhygienförordningen. Anläggningen ska kontrollera att eventuella samarbetspartners (såsom transportfirman som transporterar foder) har registrerat sig som företagare inom fodersektorn. Livsmedelsverket upprätthåller en förteckning över registrerade aktörer inom foderbranschen.
Om antibiotikamjölk av misstag hamnat i fodersilon i ett mejeri, ska mjölken bortskaffas i en sådan anläggning, som har rätt att bearbeta kategori 2-biprodukter (såsom en biogasanläggning). Livsmedelsverket upprätthåller en förteckning över godkända anläggningar enligt biproduktförordningen.
2.1 Provtagning
- Foderlagen 1263/2020, 6 §
- (EU) 142/2011, bilaga XI kapitel III avsnitt 2
- (EU) 142/2011, bilaga X kapitel I
Av fodret ska i samband med lagring och lastning tas prov och de ska uppfylla de mikrobiologiska krav som beskrivits i förordningen om genomförande av biproduktförordningen och företagaren ska med andra ord utgående från provtagningen påvisa att
- det inte förekommer salmonella i fodret
- mängden enterobacter ligger under gränsvärdena.
Företagaren fastställer provtagningsintervallen utgående från riskerna. Om gränsvärdena för enterobacter överskrids, ska företagaren utreda vad avvikelsen beror på och vidta nödvändiga åtgärder så att fodret återfår den kvalitet som krävs. Provtagningen ska ökas, om man misstänker att de mikrobiologiska kraven inte uppfylls. Vid provtagning ska fästas särskild uppmärksamhet vid att provtagningen sker på ett hygieniskt sätt så att provet inte kontamineras under provtagningen.
2.2 Spårbarhet
- JSMf om animaliska biprodukter 783/2015, 4 §
- (EU) 142/2011, bilaga VIII
- (EG) 183/2005, bilaga II (Journaler)
- (EG) 767/2009, artiklarna 15 och 16
- Foderlagen 1263/2020, 21 §
En anläggning inom mjölksektorn eller en foderförmedlare ska på följande sätt säkerställa att produkterna som levererats för användning som foder är spårbara:
- Anläggningen eller förmedlaren ska ha en sådan bokföring över tillverkade foder som avses i foderhygienförordningen. Bokföringen ska sparas i fem år.
- En mjölkbaserad produkt som levereras till slutanvändaren (en gårdsbruksenhet) ska åtföljas av en sådan etikett/följehandling som avses i foderlagstiftningen och den ska ha följande text: ”kategori 3-biprodukt, får inte användas som livsmedel”. Etiketten fästs på förpackningen eller, om det rör sig om bulkvara, ska en separat följehandling vara tillgänglig för kunden. Vid transport av mjölkbaserade biprodukter ska fordonet eller behållaren också vara försedd med texten: ”kategori 3-biprodukt, får inte användas som livsmedel”. I märkningsguiden för foder ges ett exempel på etiketten/följehandlingen till en mjölkbaserad foderråvara, där den obligatoriska information som ska ges beskrivs.
- Företagare som sänder iväg, transporterar eller tar emot produkterna ska föra bok över försändelserna. Produkterna ska åtföljas av ett handelsdokument (såsom en fraktsedel), av vilket följande uppgifter framgår:
- datumet för mottagandet/överlåtandet;
- en beskrivning av produkten (kategori 3-biprodukt, bearbetningsmetoden (bearbetad enligt punkt a/bearbetad enligt punkt b/obearbetad);
- exempel Vassla, kategori 3-biprodukt, pastöriserad + pH under 6 (bearbetning a)
- produktens mängd;
- överlåtande anläggning;
- förarens namn och adress och
- mottagarens namn och adress
Handelsdokumentet upprättas i minst tre exemplar. Originalet åtföljer försändelsen till slutdestinationen, kopiorna stannar hos den sändande anläggningen och förmedlaren jämte transportfirman. Handelsdokumenten ska sparas i minst två år. Produkter som levereras från en anläggning inom mjölksektorn till en bearbetningsanläggning ska också åtföljas av ett handelsdokument. Dokumenten kan också levereras i elektroniskt format, om anläggningen, förmedlaren och transportfirman har påkallade system för det.
3 Anvisningar till dem som transporterar, lagrar och förmedlar foder
- Foderlagen 1263/2020, 19 §
- (EG) 183/2005, artikel 6, 7 och 9; bilaga II
- (EU) 142/2011, bilaga VIII kapitel I
- (EU) 142/2011, bilaga XV kapitel 2A
En företagare inom fodersektorn som transporterar, lagrar eller förmedlar vidare mjölk, mjölkbaserade produkter eller andra biprodukter som uppkommer vid bearbetning av mjölken för utfodring av djur ska vara registrerad hos Livsmedelsverket (produkttyperna Q och G3). Skyldigheten att registrera sig gäller inte lager i anslutning till en anläggning inom mjölksektorn. Enligt foderhygienförordningen ska alla företagare inom fodersektorn med undantag för primärproduktionen tillämpa ett system för riskanalys och kritiska styrpunkter (HACCP) och iaktta kraven i bilaga II till förordningen.
Företagarna ska för sin del se till att produkterna som levererats för användning som foder är spårbara (se punkt 2.2), att de transporteras på påkallat sätt och att de har rätt hygienisk kvalitet. Av bokföringen ska framgå bl.a. om de överlåtna mjölkbaserade produkterna bearbetats enligt punkt a eller b eller att de överlåtna produkterna är obearbetade eller innehåller obearbetat material. Om mjölk, mjölkbaserade produkter eller produkter som är härledda från mjölk är avsedda för något annat än människoföda och införs till Finland från tredje länder, ska de åtföljas av ett sådant hälsointyg som avses i bilaga XV kapitel 2A till förordningen om genomförande av biproduktförordningen.
De mjölkbaserade produkterna ska transporteras till exempel i täta behållare eller andra påkallade förpackningar och det ska ses till att transportutrymmena är rena och snygga. Kylkedjan ska vara obruten under hela transporten. Behållare som används på nytt och redskap eller materiel som används på nytt ska:
- rengöras, tvättas och desinficeras efter varje oavbruten användning;
- förvaras som rena.
4 Anvisningar till gårdarna
- Lagen om animaliska biprodukter 517/2015, 11 §
- JSMf om animaliska biprodukter 783/2015, 4 §
- (EU) 142/2011, bilaga X kapitel II avsnitt 4 del II stycke 3
Livsmedelsproducerande djur får utfodras med mjölkbaserade biprodukter som kommer från egna gårdar, anläggningar inom mjölksektorn, detaljhandeln eller bearbetningsanläggningar. Mjölkbaserade produkter är till exempel:
- mjölk
- surmjölk
- fil
- yoghurt
- glass
- ostar
- mjölkpulver
- vassla
- vasslekoncentrat
- vasslepulver
- tvättvatten som varit i kontakt med mjölk och surmjölk.
En gård som registrerat sig som primärföretagare i fodersektorn, kan vid utfodring av livsmedelsproduktionsdjur använda de bearbetade eller obearbetade mjölkbaserade biprodukter som beskrivits i punkt 1 under följande förutsättningar:
- användning av produkter som bearbetats enligt punkt a förutsätter inga särskilda åtgärder av gården.
- användning av produkter som bearbetats enligt punkt b förutsätter att gården har registrerat sig i ett av Livsmedelsverket upprätthållet register. Om registrering ansöks på blankett J, på vilken gården ska ange:
- gårdens kontaktuppgifter och lägenhetssignum
- mjölken och andra mjölkbaserade biprodukter som bearbetats enligt punkt 2 i denna anvisning och som använts vid utfodring av djur på gården
- anläggning i mjölkbranschen/annan företagare som levererar produkterna till gården
- djurarterna som utfodras med sådana produkter
- Obearbetade produkter av obehandlad mjölk får användas endast vid utfodring av svin. Om en bearbetad mjölkprodukt kommit i kontakt med en obearbetad produkt, betraktas också den som obearbetad. En gård som använder obearbetade produkter vid utfodring av svin ska lämna en registreringsanmälan till Livsmedelsverket på blankett J, som i punkten ovan. Förutsättningarna för att en gård införs i registret:
- de obearbetade produkterna härstammar från en anläggning inom mjölksektorn som godkänts med stöd av livsmedelslagen;
- gården som använder obearbetade produkter vid utfodringen av svin förbinder sig när uppfödningen upphör att leverera de svin som utfodrats med obearbetade produkter direkt till ett slakteri i Finland;
- gården har slutit ett hälsovårdsavtal med en veterinär man valt om regelbunden hälsovård för djuren och i det ska ingå kontroll av svinens hälsotillstånd minst två gånger om året; och
- gården för en förteckning över de obearbetade produkter som den mottagit för utfodring av svin och över de svin som sänts till slakteriet.
Det är förbjudet att leverera mjölk, frånsett råmjölk, direkt från en gård till en annan gård för utfodring av livsmedelsproducerande djur, om inte den gård som överlåter/säljer mjölken är godkänd som livsmedelslokal och registrerad som foderföretagare. Råmjölk som mjölkas under 3-5 dygn efter kalvning får levereras direkt från en gård till en annan för utfodring av idisslare, förutsatt att det inte medför risk för spridning av djursjukdomar. Av en gård som använder råmjölk förutsätts inte ovan nämnda registrering. Råmjölk som tagits emot från en annan gård kan inte levereras vidare.
Mjölkbaserade produkter som är avsedda som foder skall åtföljas av en etikett (en varudeklaration) enligt foderlagstiftningen och ett handelsdokument (t.ex. fraktsedel) som anger vilket slag av produkt (obehandlad/på vilket sätt behandlad) det är frågan om. Den gård som överlåter råmjölk till en annan gård ska föra in överlåtelsen i foderbokföringen och den gård som tar emot råmjölken ska föra in mottagandet i foderbokföringen.
Begränsningarna för användningen av mjölk och mjölkbaserade biprodukter och kravet på registrering ingår i lagstiftningen om användning av animaliska biprodukter som foder och de hör samman med förhindrandet av smittsamma sjukdomar.