Krav på värmehandling
I Finland tillverkade foderblandningar för höns, broilrar, kalkoner samt nötkreatur och svin måste värmebehandlas när årlig produktion överskrider sex miljoner kilogram.
Tillverkaren ska upphetta fodret till minst 81 ºC eller behandla foderblandningen i minst tio minuter i 75 ºC. Kravet gäller inte för kompletteringsfoder med mineraler eller vitaminer, foderblandningar av mobile blandare, flytande eller fuktiga foder. Jordbrukaren får dessutom ansöka om undantag från kravet på värmebehandling förspecialfoder. Meningen av värmebehandlingskravet är att förhindra salmonellasmitta hos människor och djur.
Salmonellaprovtagning
En jordbrukare kan importera små fodermängder avsedda för utfodring av djur som jordbrukaren äger eller innehar från ett annat EU-land utan provtagningskrav. I stället gäller krav vid import och vid import av stora fodermängder från ett annat EU-land i den nationella förordningen om bedrivande av verksamhet inom foderbranschen jordbrukaren.
Dessutom måste gårdar, som
- för försäljning eller överlåtelse utan vederlag tillverkar foder för livsmedelsproducerande djur eller
- erbjuder transport- eller lagringstjänster förlivsmedelsproducerande djurs foder
beakta de krav på salmonellaprovtagning som ingår i den nationella förordningen om bedrivande av verksamhet inom foderbranschen.
Provtagningsskyldigheten gäller tillverkningen för försäljning, transporten eller lagringen av sådana foder som har större risk för salmonella än andra foder. Som sådana betraktas tillverkning av särskilt riskbenägna foderämnen, till exempel
- korn av säd
- frön och frukter från oljeväxter
- frön från baljväxter
- andra frön och frukter
- fiskmjöl
- dessa framställda produkter eller biprodukter
eller tillverkning av foderblandningar som innehåller dem. För transport- eller lagringstjänster av livsmedelsproducerande djurs foder är särskilt riskbenägna foderämnen och -blandningar.
Enligt förordningen ska aktören inom fodersektorn beroende på verksamhetens natur ta prover av fodret och/eller av fodrets produktionsmiljö för salmonellaundersökningar. Ingen provtagningsskyldighet existerar dock, om foderämnena enbart bearbetas mekaniskt utan att deras form förändras (exempelvis sållning av spannmål).