Sällskapsdjursfoder kan nu produceras även ekologiskt

10. januari 2024

Från och med 1.5.2024 kommer det att vara möjligt att producera ekologiskt sällskapsdjursfoder. EU har antagit en förordning som reglerar märkningen av ekologiskt sällskapsdjursfoder. Tidigare har det inte varit möjligt att producera ekologiskt sällskapsdjursfoder i Finland på grund av avsaknad av reglering.

Produktion av ekologiskt sällskapsdjursfoder kräver registrering som foderföretagare hos Livsmedelsverket och en ansökan om kontroll av ekologiskt foder. Företag som importerar förpackat och oförpackat ekologiskt sällskapsdjursfoder för återförsäljning från EU eller utanför EU måste också registrera sig som foderföretagare och ansöka om kontroll av ekologiskt foder. Enskilda detaljhandelsställen som säljer ekologiskt sällskapsdjursfoder behöver inte registrera sig och ansöka om kontroll av ekologiskt sällskapsdjursfoder.

För ekologiskt sällskapsdjursfoder måste 95 viktprocent av jordbruksråvarorna vara ekologiskt producerade. Märkningskraven för ekologiskt hundfoder och ekologiskt kattfoder är till exempel strängare än för konventionellt sällskapsdjursfoder. Märkningskraven för ekologiskt sällskapsdjursfoder är strängare än för konventionellt sällskapsdjursfoder. Detta beror på att ekologiska produkter måste kunna spåra råvarornas ekologiska natur.

Ekologiskt sällskapsdjursfoder som importeras till Finland från länder inom eller utanför EU måste också uppfylla kraven i den nya förordningen från och med 1.5.2024. Lagren av ekologiskt sällskapsdjursfoder som märkts enligt tidigare nationella regler i EU:s medlemsstater kan komma att förbrukas.

Mer information:

luomurehu@ruokavirasto.fi 

Special expert Nora Mäntysaari, p. 050 465 6908

Läs mer:

EU-förordning om märkning av ekologiskt sällskapsdjursfoder (EU) 2023/2419