Hälsofrämjande kost

Närings- och matrekommendationer

Näringsrekommendationer: Vuxna Spädbarn och barn Skolelever och ungdomar Gravida och ammande kvinnor Äldre Vegankost Specialkost Födoämnen: Grönsaker, frukt och bär Fullkornsprodukter Fisk och…

Födoämnen

Näringsämnen

Hållbar mat på tallriken

Målet med näringsrekommendationerna är hälsofrämjande kostvanor som samtidigt också från miljösynpunkt är så hållbara som möjligt och som också ger kommande generationer möjlighet att välja hälsosam mat.

Statens näringsdelegation

Statens näringsdelegation har allt sedan året 1954 följt upp finländarnas kostvanor och hälsotillstånd och kommit med rekommendationer som hänför sig till kosten i avsikt att förbättra läget. I…

Aktuellt

  • 7. mars 2023

    Brister i bedömningen av sjukhuspatienters näringsstatus – förnyad rekommendation om nutritionsbehandling effektiverar vården

  • 13. oktober 2021

    Mångsidig vegetarisk kost och försäljning för att minska matsvinnet – hållbar utveckling i fokus i den nya rekommendationen om måltider för högskolestuderande

  • 3. februari 2021

    Statens näringsdelegation och Institutet för hälsa och välfärd: En mångsidig och hälsosam kost är viktigare för att förebygga coronavirussjukdomen än enskilda kosttillskott

  • 1. april 2020

    Nya kostrekommendationer för äldre – funktionsförmågan bör främjas och undernäring förebyggas i god tid

  • 14. november 2019

    Kostrekommendationerna för äldre förnyas – utkast för offentlig kommentering

Livsmedelsverket

PB 100
00027 LIVSMEDELSVERKET

Kontaktuppgifter
Ge respons
Dataskydd
Tillgänglighetsutlåtande
Information om webbplatsen

Cookie inställningar

 


Växel +358 29 530 0400
kirjaamo@ruokavirasto.fi