Kött, köttprodukter och ägg

Hälsofrämjande måltider och kost grundar sig i regel på produkter från växtriket, dvs. fullkornsspannmål, grönsaker, bär och frukt. Dessutom innehåller en sådan kost fisk, växtoljor och andra källor till mjuk fett, såsom nötter och frön. Till en mångsidig helhet hör måttligt med fjäderfäkött och i någon mån rött kött. En på detta sätt komponerad kost innehåller rikligt med vitaminer, mineralämnen och fiber samt kolhydrater, proteiner och fetter i lämpligt förhållande. 

Välj fettsnåla och lättsaltade köttprodukter

Rött kött innehåller särskilt rikliga mängder järn som väl upptas av kroppen. Kött är också en viktig källa till selen.  Rött kött (nöt-, får- och svinkött) borde helst väljas så att det är så fettsnålt som möjligt.

Köttprodukter (såsom olika charkvaror, korvar och bacon) innehåller förutom fett också ofta rikligt med salt, så med tanke på hälsan bör man helst välja så fettsnåla och lättsaltade produkter som möjligt.

Rött kött och köttprodukter bör man äta högst 500 g (kokt vikt) i veckan, och det rekommenderas att man väljer hellre fjäderfäkött på tallriken i stället för rött kött. Skinnfritt fjäderfä – kyckling och kalkon – är fettsnålt och kvaliteten på fettet hos fjäderfä är bättre än hos nötkreatur eller får.

Ägg lämpar sig som en del av en mångsidig kost

Ägg innehåller många näringsämnen och är en bra proteinkälla. Äggulan innehåller dock rikligt med kolesterol och på grund av ärftliga faktorer upptas kolesterol effektivare av kroppen hos en del finländare än hos andra västerlänningar. Därför rekommenderas endast 3-4 ägg per vecka i sådana fall, då blodkolesterolvärdet är förhöjt, och för den som har hjärt-kärlsjukdom eller förhöjda kolesterolvärden förekommer i släkten. Det är bra om en yrkesperson inom hälsovården utreder persons situation och kan ge individuell vägledning.

Sidan har senast uppdaterats 7.4.2019