Mjölk och mjölkprodukter

Mjölkprodukterna är viktiga källor till protein, kalcium, mineralämnen och B-vitamin. Dessutom är D-vitaminerade mjölkprodukter nödvändiga för att garantera att man får tillräckligt med D-vitamin.

Drick fettfri mjölk eller surmjölk dagligen, men vatten för att släcka törsten.

Vatten är den bästa drycken att släcka törsten med. Fettfri mjölk eller surmjölk är bra som måltidsdrycker. Konsumera en halv liter om dagen av dessa och andra fettfria och fettsnåla flytande mjölkprodukter, såsom yoghurt och fil. Lägg märke till sockerhalten hos smaksatt yoghurt och fil och välj de produkter som innehåller mindre socker. Välj ostar med låg fetthalt. Använd företrädesvis fettsnåla mjölkprodukter vid matlagning. Använd endast sällan grädde eller ost med hög fetthalt, glass, även glass med vegetabiliskt fett, samt puddingar eller vispprodukter som innehåller vegetabiliskt fett, eftersom dessa innehåller rikligt med härdat fett.

Sidan har senast uppdaterats 12.3.2019