Gluten i bovetemjöl som sålts som glutenfritt (uppdaterad 12.12.2022)

12. december 2022

Livsmedelsverket har fått information om återkallelse av bovetemjöl som säljs som glutenfritt. Företagets undersökningar vid egenkontroll av ett parti av produkten har visat att produkten i partiet innehåller gluten över den gräns som anges som godkänt i lagstiftningen (20 mg/kg när produkten uppges vara glutenfri). Livsmedelsverket har inte information om vilket spannmål gluten som hittades kom från.

Den produkt som ska återkallas är Gluteeniton Hieno Tattarijauho (Fint Bovetemjöl, glutenfritt) 500 g. Återkallelsen gäller ett parti vars bäst före-datum är 30.11.2023.

Baserat på de nya analyserna har operatören utökat återkallelsen till att omfatta med bäst före datum den 7 november 2023.

Virtasalmen Viljatuote Oy har släppt ut produkten på marknaden och uppger att partiet i fråga har saluförts i Finland i cirka en månad via S-gruppens butiker, Keskisen kyläkauppa samt andelslaget Siikamäen Suoramyynti. Försäljningsplatserna för 7.11.2023-partiet har varit S- och K-gruppens butiker och Virtasalmi Viljaproducts webbutik.

Mer information för konsumenterna finns i pressmeddelandet på Virtasalmen Viljatuotes webbplats.

På Livsmedelsverket sköts saken av Mika Varjonen, tfn 050 38 68 416, fornamn.efternamn@ruokavirasto.fi.

Bild på produkten
(Foto: Virtasalmen Viljatuote Oy)

Gluteeniton Hieno Tattarijauho (Fint Bovetemjöl, glutenfritt) 500 g.