Grillning

Anvisningar om hur man grillar på ett tryggt och säkert sätt

Grillning är ett av de populäraste sätten att laga mat sommartid. Vid grillning, såsom vid all annan matlagning också, är det bra att tänka på några grundläggande saker som gäller hygienen. På stugan eller under vandringar i naturen är förhållandena sådana att det inte nödvändigtvis är möjligt att upprätthålla en lika bra hygien som hemma i köket. Ibland kan det kräva mer möda och besvär att säkerställa att kylkedjan hålls obruten och att det finns möjligheter att tvätta händerna. Det är ändå mödan värt, eftersom man så undviker otrevliga matförgiftningar.


Tvätta händerna

Kom ihåg att tvätta händerna innan du börjar grilla och efter att du hanterat råa livsmedel. Om du till exempel under vandringar i naturen inte har tillgång till tillräckliga mängder vatten, skall du bereda dig på matlagning till exempel med hjälp av engångsdukar avsedda för desinfektion av händerna. Använd bestick vid hantering av livsmedlen alltid då det är möjligt.


Förvara kött kallt

 • Förvara rått kött och råa köttprodukter och andra lättfördärvliga livsmedel kallt (i +2-+6 grader) innan de används.
 • Glöm inte att också vakuumförpackade och marinerade produkter skall förvaras kallt! Använd aldrig förpackade produkter efter sista förbrukningsdatumet.
 • Om du inte har tillgång till ett kylskåp, kan du använda en kylväska och kylklampar eller köpa produkterna så nära användningstidpunkten som möjligt.
 • Förvara råa biffar och andra råa köttprodukter åtskilda från andra livsmedel innan de upphettas, helst i sin originalförpackning.
 • Marinera kött, fisk och grönsaker i kylskåpet/kallt. Ta livsmedlen fram i värmen först just innan de används och endast i sådana mängder som behövs per gång.


Grilla helt igenom

 • Grillbiffar tillverkade av köttfärs eller svinkött och kött av fjäderfä skall upphettas så att det är helt genomstekt så att eventuella sjukdomsalstrare förintas. Smaka aldrig på rå köttfärs (såsom köttbullssmet). Särskilt köttfärs som serveras till barn borde alltid vara helt genomstekt.
 • Bränn ändå inte maten svart, eftersom bränd mat innehåller hälsovådliga PAH-föreningar. Använd tändvätska enligt anvisningen och tänk på att kottar inte hör hemma i grillen.


Håll råa och tillredda livsmedel åtskilda från varandra

 • Hindra bakterier från att sprida sig från råa livsmedel till tillredda livsmedel. För råvaror och tillredda produkter borde finnas egna kärl och redskap.
 • Smutsa inte ner händerna eller tillredda livsmedel med marinaden som använts för marinering av rått kött.
 • Kärl och matbestick som kommit i kontakt med rått kött, rå fisk eller råa grönsaker skall alltid tvättas omsorgsfullt innan de används för hantering av tillrett kött eller andra tillredda livsmedel.
 • Byt ut grilltången till en ren då du hanterar tillredda produkter. Rätt tidpunkt att byta till en ny tång till exempel då du grillar biffar är då biffen stekts på ena sidan och redan en gång vänts.
Sidan har senast uppdaterats 27.7.2023