Håll kallt kallt i sommarhettan

Den vanligaste orsaken till matförgiftningar är fel temperatur vid hantering och tillredning av maten. De flesta mikrober förökar sig i en temperatur på + 6- + 60 grader.

Snabbast förökar sig mikrober i + 20 - + 40 grader och redan några timmars förvaring i denna temperatur gör livsmedel som lätt förskäms oätliga.

Se till att kylkedjan är obruten

  • Transportera livsmedlen snabbt hem från butiken eller använd en kylväska
  • Köp produkterna så nära destinationen som möjligt
  • Ställ in kylskåpet tillräckligt kallt
  • Förvara livsmedel som lätt förskäms kallt (högst +6 grader). Fisk och fiskrom skall förvaras i en temperatur på +3 grader eller kallare
  • Om du inte har tillgång till något kylutrymme, skall du undvika livsmedel som lätt förskäms
  • Också vakuumförpackade och marinerade produkter skall förvaras kallt
  • Använd inte förpackade produkter efter sista användningstidpunkten
  • Endast oöppnade livsmedel som förvarats kallt håller sig ända till sista förbrukningsdagen

Tänk på livsmedelshygienen också på semester
Tänk på handhygienen

Tvätta alltid händerna före matlagning. Tvätta händerna också under matlagningen, särskilt efter att ha hanterat rått kött, fjäderfäkött eller fisk eller då du övergår till hantering av någon annan råvara, såsom från hopblandning av salladen till hantering av den färdiga maten.

Ute i naturen kan det vara bra att ha med sig antiseptiska våtdukar, om du inte har möjlighet att tvätta händerna i vatten.

  • Tvätta alltid händerna innan du börjar laga mat och innan du börjar äta
  • Laga aldrig mat till andra, om du har symptom på magsjukdom

Hantera råa och tillredda livsmedel separat och med olika redskap

  • Använd egna kärl och köksredskap för råa och tillredda livsmedel.
  • Alla kärl och bestick utan att glömma grilltången som kommit i kontakt med rått kött skall tvättas omsorgsfullt innan de används för hantering av tillrett kött eller andra livsmedel.
  • Använd inte marinaden som det råa köttet legat i till tillrett kött.

Hetta upp köttprodukterna helt igenom

  • Grilla/hetta upp köttprodukterna (fjäderfä, svin, köttfärs) så att de är genomstekta. Smaka aldrig på rå köttfärs (såsom köttbullssmet). Särskilt köttfärs som serveras till barn borde alltid vara helt genomstekt.

Använd inte ölburkar för grillning

För sommarkocken föreslås de mest varierande typer av ”innovativa” tillredningsmetoder, som bygger på användning av ovanliga redskap, såsom ölburkar. Användning av metallburkar och andra livsmedelsförpackningar för ändamål de inte är avsedda för innebär en del risker. Från förpackningarna kan överföras främmande ämnen till maten och dessa ämnen kan vara hälsovådliga. För att undvika sådana ämnen är det bäst att lämna okonventionella matlagningsmetoder oprövade.

Kyl ned maten snabbt

  • Servera maten omedelbart eller kyl ned den snabbt
  • Förvara inte mat i rumstemperatur
  • Hetta upp mat som värms upp på nytt så att den är het helt igenom

Gamla kärl

Både hemma och på sommarstugan kan det ha samlats gamla kärl som inte nödvändigtvis är säkra att använda. Det är säkrast att låta bli att använda gamla otympliga keramikkrus samt slitna, spruckna och stötta kärl. Också när det gäller nyare föremål lönar det sig att bedöma om de alls är lämpade för livsmedel. I synnerhet ur keramikkannor och muggar som man köpt som souvenirer kan det utlösas bly. Dem ska man ha bara som prydnadsföremål.

Sidan har senast uppdaterats 20.7.2021