Information om livsmedlens förvaringstider hemma

De flesta livsmedlen håller sig endast en begränsad tid. Kolla förvaringstiden med hjälp av märkningarna på förpackningen. Förpackning i vakuum eller en skyddande atmosfär förlänger förvaringstiden, men produkterna ska ändå förvaras kallt. Särskilt vakuumförpackad fisk ska förvaras verkligt kallt (under +3 °C). Använd livsmedlen så färska som möjligt och så snabbt som möjligt efter att förpackningen öppnats. Så kan du vara säker på att livsmedlen är säkra, att de har ett gott näringsvärde och att de smakar gott. Glöm ej tumreglerna: ”Köp hem bara så mycket som du använder” och ”Det som köpts först används först”.

Hur livsmedlen hanteras påverkar i hög grad hållbarheten. Hantera alltid livsmedel med rena händer och redskap. Då färdiga maträtter som består av flera födoämnen förvaras, bestämmer det födoämne som först förskäms förvaringstiden.

Servera hett som hett och kallt som kallt

Servera maten så fort som möjligt efter tillredningen eller håll maten het ända fram till serveringen. Om det tar mer tid innan maten serveras, är det bäst att kyla ned den och senare värma upp den på nytt. Om det blir mat över, kyler du snabbt ned den och lägger den i kylskåpet. Maten kyls snabbare ned om du lägger kärlet en stund i kallt vatten eller delar upp maten i mindre kärl. Lägg aldrig mat i kylskåpet medan den är för varm. Lyft mat som ska serveras kall fram på bordet just innan den ska serveras. Om serveringstiden är lång, såsom under kalas, är det bra att använda heta och kalla underlag för att säkra rätt serveringstemperatur. Lägg fram maten i mindre partier allt efter som den går åt.

Släng alla livsmedel som blivit över efter servering och som blivit varma i rumstemperatur. Kyl inte ned dem för att servera dem på nytt.

Mat som förvarats länge i risktemperaturområdet (+6 - + 60 °C) kan innehålla gifter som bakterier bildat. Gifterna förintas inte ens om maten omsorgsfullt värms upp på nytt. Släng all sådan mat.  

Sidan har senast uppdaterats 10.8.2022