• Driftavbrott i Livsmedelsverkets e-tjänster från och med 23.5 kl. 16.15.  Årendetjänster går att använda som vanligt igen senast på måndagen den 2 december 2024 klockan 8. Tjänsterna kan vara tillgängliga redan tidigare. Läs mer
  • Driftavbrott i Livsmedelsverkets e-tjänster 26.5 mellan kl. 15 och 16. Avbrottet beräknas pågå i några minuter. Läs mer

De vanligaste orsakerna till matallergi

De vanligaste orsakerna till matallergi hos vuxna är till björkpollenallergin anslutande allergier mot färska rotsaker, frukter och kryddor. Hos barn är basfödoämnen som mjölk, ägg och spannmål de vanligaste allergiorsakerna. Fisk-, skaldjurs- och äggallergier är ofta bestående.

I vilken grad man måste undvika allergiframkallande mat måste alltid bedömas från fall till fall, eftersom det finns stora skillnader i olika allergikers känslighet.

Sidan har senast uppdaterats 23.10.2018