Konstaterande av matallergi och rådgivning till matallergiker

Det första man gör då man misstänker matallergi är att läkaren omsorgsfullt intervjuar personen i fråga. Efter det kan utföras undersökningar allt enligt symptomen såsom hudtester och blodprover. Resultaten av dem kan anses riktgivande.

Matallergier säkerställs alltid med ett undviknings- och exponeringstest, då den misstänkta maten lämnas bort från kosten i 1—4 veckors tid. Om symptomen då försvinner, tas maten tillbaka i kosten börjande med små portioner och hålls i kosten 1—2 veckors tid så att symptomen bekräftas. Om patienten är ett barn eller uppvisar allvarliga symptom, görs testerna under en specialläkares övervakning.

Vem skall man kontakta?

Om du misstänker matallergi skall du söka dig till din egen hälsostation eller kontakta rådgivningsbyrån. Om du behöver rådgivning i näringsfrågor eller i planeringen av kosten skall du kontakta hälsocentralens eller sjukvårdsdistriktets näringsterapeut eller husläkare. Besök hos näringsterapeuten förutsätter vanligen en remiss som du får av din husläkare. Särskilt om maträtterna som skall undvikas är många, om det rör sig om ett litet barn och en svår matallergi, lönar det sig att diskutera kosten med en näringsterapeut.

Sidan har senast uppdaterats 23.10.2018